Sutra kreće tradicionalni Festival cvijeća Zadarske županije u Sv. Filipu i Jakovu!

U  organizaciji Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov i suorganizaciji općine Sv. Filip i Jakov, od 27.do 30.travnja 2017 održava se tradicionalni 17. Festival cvijeća zadarske županije.

Davne 1998 godine Sv.Filip i Jakov je proglašen za najuređenije mjesto u Zadarskoj županiji, a nakon toga je ta tradicija nastavljena i na ostalim županijskim natjecanjima. Turistička zajednica, kao inicijator brojnih aktivnosti, pridonosi činjenici da se Sv.Filip i Jakov često spominje kao „Cvjetna oaza zadarske županije“.

Potaknuti cvjetnom pričom 2001 i činjenicom sa se Sv.Filip i Jakov spominje kao mjesto koje su zadarski plemići odabrali za mjesto u kojem su se rado odmarali i u kojem su izgradili svoje ljetnikovce Turistička zajednica je pokrenula projekt Sajma cvijeća. Prvi „mali“ Sajam cvijeća zadarske županije pod nazivom „Dan cvijeća u Sv.Filip i Jakovu“ trajao je samo jedan dan uz svega 5 izlagača, a nakon 15 godina izrastao je u Festival cvijeća  koji traje tri dana s preko stotinu izlagača i sudionika uz brojne sadržaje od kojih su neki postali tradicionalni.

Manifestacija je  uključena u manifestaciju Zadarske županije ”Dani županije”, održava se posljednjeg vikenda u mjesecu travnju u centru Sv.Filip i Jakova,  okuplja veliki broj izlagača i proizvođača cvijeća te sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Obogaćena je raznim sadržajima i etno prezentacijama starih običaja kako našeg kraja tako i iz raznih krajeva Hrvatske. Uz izložbeni dio manifestacija ima i scenski dio u koji su uključeni polaznici dječjih vrtića zadarske županije, učenici osnovnih škola, kulturno -umjetnička društva, dalmatinske klape i sastavi.

Tijekom tri dana brojni posjetitelji mogu razgledati i kupiti cvijeće i sve vezano za cvijeće, sudjelovati na eko radionicama, prezentacijama, natjecanjima aranžera i uživati u kulturno- zabavnom programu. Manifestacija uključuje aktivnosti zaštite i očuvanja baštine vodeći računa o zaštiti i očuvanju okoliša. Ovu cvjetno-turističku manifestaciju, prema procjeni, posjeti preko 20.000 posjetitelja.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, , Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU,  , Hrvatske zajednice županija, Grada Zagreba i Udruge Napredak.

Posljednjih godina se uklopio u projekt Hrvatska 365 jer se tradicionalno održava u predsezoni i jedan je od glavnih manifestacija i aduta novoosnovane PPS destinacije Biogradska rivijera –Centar Jadrana. Od samog početka ima potporu od  Turističke zajednice zadarske županije i Hrvatske turističke zajednice, a jedna je od značajnijih manifestacija koje obogaćuju Županijske dane.

Brojni medijski pokrovitelji prate nas dugi niz godina, a ove godine su to: Zadarski list, Narodni list, Novi radio, eZadar, Radio BNM, Varaždinska TV, Radio Dalmacija, Antena Zadar, B portal, Mreža TV, mjesečnik Vikend van Zagreba, , Europlakat d.d. i B1 plakati.

U realizaciji manifestacije uz brojne sponzore ( TN Croatia, TN Margarita maris, „Carolina“ Sv.Filip i Jakov, Smithers-Oasis Adriatica d.o.o., Bure commerce, Euroflora, Reklama centar Zadar, , Ocean orchide Dobrovnik iz Slovenije, Insigne Zagreb, Robi graf ) vjerno nas prati zlatni sponzor, Ilirija d.d. Biograd.

Svečanost otvorenja 17.Festivala cvijeća održat će se uz prigodni program uz hotel „VILLA DONAT“ u kojem sudjeluju Dječji vrtić „Cvit“ Sv.Filip i Jakov i učenici Osnovne škole iz Sv.Filip i Jakova uz sudjelovanje Zlatana Stipišića Gibonnija, UNICEF-ovog ambasadora dobre volje. Program će voditi Ljiljana Vinković.

Na otvorenju će biti i djeca KUD-a Sv.Roko i djeca čitaonice mohačkih šokaca iz Mohača. A pridružit će im se dvoje starijih koji će predstavljati plemstvo Sv.Filip i Jakova – konte i kontessa obitelji Borelli.

Nakon svečanosti otvorenja nastavlja se kulturno-zabavni program na pozornici u šatoru u kojem će sudjelovat djeca  KUD-a  „Sv.Roko“ iz Sv.Filip i Jakova i goste iz Mohača, grada prijatelja iz Mađarske u otkrivanje ploče prijateljstva Grada Mohača i Općine Sv.Filip i Jakov.

Cvjetne instalacije i uređenje parkovnih površina

Na dosadašnjim sajmovima su sudjelovali razni aranžeri iz Hrvatske, ali i iz inozemstva: gospodin Emilio Prezziosi potpredsjednik zajednice cvjećara Rima i lord Cornelius Veldhuis iz Nizozemske koji održao prigodni Cvjetni show aranžiranja cvijeća. Također su se održavala prigodna natjecanja aranžera kao i razna savjetovanja, a nakon toga tradicionalno kvalitetno surađujemo  s Ninom Jans-Sremec, dipl.agr. docent DUTCH MASTER OF FLORAL DESIGN.

Ove će godine cvjetna aranžerka Nives Stančin Oros iz Bjelovara prezentirati će se originalnom instalacijom pod nazivom “HARMONIJA” na ulazu u hotel „Villa Donat“ koja će kao i uvijek otvoriti mjesto mašti u očima promatrača i potaknuti na razmišljanje.

Slovenski proizvođač orhideja  OCEAN ORCHIDS iz Dobrovnika priprema originalan foto kutak s orhidejama pod nazivom „POKLONI SVOJ MI FOTO“.

Nakon što se u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija nekoliko Županija prezentiralo  kroz jedinstvene cvjetne instalacije ZIDOVI KOJI SPAJAJU, autora Udruge 3-5-8 iz Zagreba, Udruge za promociju cvijeća i cvjetnog dizajna isti autori pripremaju svoju originalnu  cvjetnu instalaciju.

Primjer uređenja javne površine prezentirat će nam i ove godine MAGNOLIA iz Zadra koja je bila jedan od sudionika prvog Sajma cvijeća davne 2001 godine.

SPIZA OD CVIĆA i prezentacija FILIPJANSKE TORTE

Cvijeće je prelijepo, mirisno, aromatično ali i….ukusno!

Cvijeće kao hrana se koristilo još u doba starog Rima, a u kulturama Kine, Bliskog istoka i Indije i danas je sastavni dio ishrane.

Posebni sadržaj Festivala pod nazivom „SPIZA OD CVIĆA“  nudi nam već nekoliko godina cvijeće  u potpuno novom obliku: kao gastronomski užitak u slatko-slanim verzijama.

Okuse priče o cvijeću kao sastavnom dijelu jela pripremaju nam ove godine Udruga Viola Odorata iz Splita pod voditeljskom palicom predsjednice Davorke Šalov Bobanović i Viktorija Čolić Serdar koje će tijekom tri dana nuditi originalne cvjetne slastice.

Učenici Osnovne škole pripremaju originalnu Filipjansku tortu koja će se uz degustaciju moći i kupiti, kao originalni filipjanski gastro suvenir.

Modna revija CVJETNI ZAGREB, etno dizajnerice Mine Petre i revija kole za primjenjenu umjetnost i dizajn iz Zadra

Sastavni dio  Festivala postala je i modna revija koja se tijekom godina gradila od ideje dizajnera do zadnje latice, kako bi se prezentirala ljepota cvijeća i ljepota odijevanja. Cvijeće je uvijek efektno, podiže raspoloženje i daje poseban romantični pečat svakom komadu odjeće.Tu ideju prepoznali su sudionici i posjetitelji koji u atmosferi cvijeća svake godine uživaju u modnoj reviji.

Od 2005 godine održava se kao sastavni dio  Festivala i modna revija. U početku modna revija biogradske dizajnerice Stelle koju su nosile domaće djevojke i gospođe, a nakon toga su održavane modne revije u organizaciji škole cvjetnog dizajna Flores iz Zagreba s kreacijama modnih kuća In moda i Linea Exclusive koje je  uz manekenke nosila i glumica Marijana Mikulić.

Originalnu modnu reviju haljina od prirodnog cvijeća i pruća priredila je vlasnica poznate dubrovačke cvjećanice KIKE, Kristina Skvrce. Kolekcijom unikatnog nakita sa cvjetnim motivima predstavila se varaždinska dizajnerica Sabina Sokač.

Modnu reviju kaštelanske modne inovatorice Mirjane Ojdenić nosile su Marijana Kužina Lešina (miss Universe Hrvatske 1999), Ivana Baranović (prva pratilja miss gospođa svijeta 2005) i Maja Cvjetković (miss Hrvatske 2005).

Spoj tradicijskog i suvremenog prezentirala je kreatorica Mirna Lombarović Levaković iz Vinkovaca čije su etno kreacije u bezvremenskoj ljepoti spojile izvornost i suvremenost, a Cvjećarnica Mozaik iz Osijeka pod voditeljskom palicom Suzane Lonjak pripremila je na 13. Festivalu „Cvjetne odjevne kombinacije“, a jednu od kombinacija razigrano je nosila glumica Doris Pinčić.

Nakon toga Festival cvijeća u modnom pogledu obilježila je udruga Viola Odorata iz Splita sa revijalnim prikazom dalmatinskog bilja, a pridružila im se gošća glumica Nives Ivanković. Reviju su upotpunili Broš buketi, Nives Stančin, vlasnice cvjećarnice „Nives“ iz Bjelovara.

Jubilarni 15. Festival osvježile su dvije mlade dizajnerice: Ana Milin i Klara Ivanović. Aninom kolekcijom su dominirali vintage krojevi izrađeni u  čipci suptilne  teksture, a Klara je predstavila oslikane proljetne suknjice.

Ove godine na Festivalu cvijeća sudjeluje etno kolekcija CVJETNI  ZAGREB naše priznate etno – dizajnerice Mine Petre, autorice Hrvatske kuće MATERINA PRIČA. Kolekcija je bila prikazana na izložbi u Parlamentu Europske Unije u Bruxellesu, kao dio naše kulturne baštine, stvaralaštva i identiteta. Nekoliko kracija će biti s motivima iz nošnje Sv.Filip i Jakova.

Škola za primjenjenu umjetnost i dizajn godinama surađuje s organizatorima i postala je sastavni dio Festivala. Ove godine održava  reviju MODNA MANIPULACIJA. To je kolekcija malih crnih haljina koje su ukrašene detaljima izrađenim u posebnoj tehnici obrade tkanine poznatoj pod nazivom Slashing (Slašing).

Kreativna radionica „PRIRODNA KOZMETIKA INSPIRIRANA MOREM I CVIJEĆEM“

U sklopu Festivala cvijeća Zadarske županije, u prekrasnom obiteljskom hotelu uz more, Mare Nostrum u Sv.Petru održati će se kreativna radionica na temu ljepote, prirode, cvijeća i aromaterapije. Radionicu vodi Anamarija Pažen Morović.

Domaće sirovine iz okolice Zadra miješat će se u čarobne pripravke za dušu i tijelo: Mirisna ekspozija – pločica za kupanje, medena maska za njegu lica, obiteljski melem – krema za cijelu obitelj, Sea Salt Flowee Scrub – piling za stopala od ninske soli i cvijeća i Cvjetne pločice za masažu
Svaki polaznik će dobiti kremu, pločicu za kupanje, pločicu za masažu, piling za stopala!!

14. korzo dječjih vrtića „Neka riva u cviću pliva“ i Cvjetograd na rivi uz instalacije na temu  „Alisa u zemlji čudesa“

Djeca tradicionalno  sudjeluju na Festivalu cvijeća a poseban naglasak je na razvijanu ekološke svijesti i ljubavi prema prirodi.

Na cvjetnom korzu i ove godine sudjeluju polaznici dječjih vrtića Zadarske županije, oko 200 kostimirane djece predvođeni Pakoškim mažoretkinjama.

Najmlađi posjetitelji Festivala mogu uživati u kreativnim radionicama, mađioničarskim predstavama, plesnim nastupima njihovih vršnjaka iz Udruge „Prvi ples“ ili pak jednostavno se provozati cvjetnim vlakićem koji će voziti tijekom dana spajajući Sv.Filip i Jakov s Biogradom i Turnjem..

Kroz mjesto i na rivi bit će postavljene instalacije na temu ALISA U ZEMLJI ČUDESA, a u parku na rivi uz CVJETOGRAD djeca će moći sudjelovati u igraonicama i kreativnim radionicama i družiti se sa likovima iz bajki.

Humanitarna akcija „PRIMAMO UPRAVO ONDA KADA DAJEMO“

Festival već godinama ima i određenu humanitarnu akciju. Ove godine u suradnji s Humanitarnom udrugom „PUT“ iz Zadra

Posjetioci Festivala imat će prilike tijekom sva tri dana  dati svoj prilog za bolesne i one koji su u potrebi.

Svi koji se uključe u akciju svojim prilogom moći će dobiti originalan suvenir koji izrađuju volonteri Udruge PUT, cvijet koji su izradili polaznici dječjih vrtića CVIT iz Sv.Filip i Jakov, a na štandu će se moći kupiti i  lampioni koji će se pustiti u zrak s rive u nedjelju u suton čime će se simbolično zatvoriti 17.Festival cvijeća.

OTKRIVANJE PLOČE Grada Mohača-grada prijatelja Općine Sv.Filip i Jakov

Ove godine u posjet Festivala dolaze nam prijatelji iz Mađarske, iz Grada Mohača- Grada prijatelja Općine Sv.Filip i Jakov. Na svečanosti otvorenja će biti nazočan gradonačelnik Jozsef Szeko, njegova ekselencija gosp. Jozsef Zoltan Magyar, veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj,    gosp. Mišo Hepp , glasnogovornik hrvatske narodne zajednice u Parlamentu Mađarske i gosp. Ivan Gugan, Predsjednik hrvatske državne samouprave u Mađarskoj

U kulturno-umjetničkom programu nakon otvorenja uz djecu domaćeg KUD „Sv.ROKO“ iz Sv.Filip i Jakova sudjelovat će i djeca čitaonica Mohačkih šokaca iz Mohača.

Nakon programa je predviđeno i službeno  otkrivanje Ploče prijateljstva Grada Mohača i Općine Sv.Filip i Jakov.

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA PLESA

U organizaciji Udruge PRVI PLES iz Sv.Filip i Jakova tradicionalno će se obilježiti svjetski dan plesa uz zabavno-plesni program i voditelja Igora Jelinića TOTA na pozornici u šatoru. Program započinje u petak, 28. travnja u 18:00 sati.

KONCERT KLAPE ISKON i NENE BELANA

U subotu, 29. travnja s početkom u 20:00 sati uživajte u zvucima klapskog koncerta KLAPE ISKON!!! U nedjelju, 30 travnja s početkom u 20:30 sati zabavite se uz Nenu Belana, a nakon toga do kasnih noćnih sati i uz kralja saksofona Jakšu Jordesa  & DJ Kresh.

CVJETNI KAFIĆI,VOŽNJA POLUPODMORNICOM I PUŠTANJE SVJETLEĆIH LAMPIONA

Tijekom Festivala uživajte na cvjetnoj Filipjanskoj rivi u brojnim kafićima uz posebnu ponudu. Svakoga dana odrasli će se moći provozati polupodmornicom po Pašmanskom kanalu po promotivim cijenama, a djeca imaju vožnju  GRATIS!

U suradnji s Parkom prirode Vransko jezero dogovorena je promotivna cijena osnovne ulaznice za vrijeme trajanja Festivala cvijeća, u subotu i nedjelju 29.i 30. travnja. Posjetitelji Festivala

U nedjelju, 30.travnja u 20:00 sati pozivamo sve posjetitelje da  puštanjem nekoliko stotina svjetlećih lampiona zatvorimo 17.Festival cvijeća zadarske županije!!!

Za posjetitelje iz Zadra koji žele osjetiti cvjetnu čaroliju  bez korištenja automobila i ove godine osiguravamo BESPLATNU CVJETNU AUTOBUSNU LINIJU LIBURNIJE na relaciji ZADAR_SV.FILIP I JAKOV u subotu i nedjelju. Polazak iz Zadra – Sv. Filip i Jakov: 15:00, 17:00.

Polazak iz Biograda oko 15:30 i 17:30 s autobusnog kolodvora

Povratak iz Sv. Filip i Jakov  za Zadar: 15:45, 17:45, 20:45

Turistička zajednica zadarske županije  je odabrala je Festival cvijeća kao jednu od najznačajnijih  manifestacija u Županiji, koja.  Stoga se Turističkoj zajednici općine Sv.Filip i Jakovu kao organizatoru želi  omogućiti povratne informacije samih korisnika, te time uvid u očekivanja i zahtjeve postojećih tržišta, ali i pokazati gostima koji posjećuju destinacije u Zadarskoj županiji da nam je stalo do njihova mišljenja i da želimo unaprjeđivati ponudu sukladno njihovim željama i potrebama.

Stoga će naš Festival posjetiti „Experience Zadar Tim“ koji se sastoji od posebno za tu potrebu školovanih mladih stručnih osoba sa znanjem stranih jezika, turističke ponude u županiji, te odnosa s gostima. Podaci će se prikupljati primjenom suvremenih tehnologija, obrađivat će se elektronski, a bit će dostupni na uvid samo Turističkoj zajednici Zadarske županije i organizatoru događanja.

Educirani tim od 2 mladih profesionalaca u organizaciji agencije Ex Alto posjetiti će 17. Festival cvijeća, napraviti foto i video dokumentaciju i prikupljati utiske korisnika.

DAN  OTVORENIH  VRATA  OŠ SVETI FILIP I JAKOV 28.travnja 2017

Početak programa u 8.00 sati

Nositelji programa su učenici i učitelji Škole, te roditelji učenika ( bilo kao aktivni sudionici ili promatrači).

Popis radionica:

  Naziv radionice Učitelji voditelji Mjesto održavanja
1. SUHOZID – DRAGODID

–         Izgradnja suhozida u školskom dvorištu

Rikardo Baričić

Jozo Šakić

Školski vrt
2. LICA I DICA

–         Izrada moje prve kreme za lice

Maja Sipina Učionica kemije
3. VODA

–         7 jednostavnih pokusa o vodi

Vesna Aralica Učionica likovnog i fizike

 

4. IZRADA NAKITA OD PLUTA Danijela Deković Učionica povijesti
5. IZRADA CVJETNIH ARANŽMANA OD AUTOHTONOG BILJA Nina Poljak

Romano Ozura

Učionica 1. razreda
6. LUTKARSKO- SCENSKA RADIONICA Marina Vidas Učionica H1
7. MAŠTOPISNICA Višnja Smoljan Učionica H2
8. RADIONICA ŠIVANJA

–         Prvi susret sa iglom i koncem

Đurđica Bottacco Učionica 2. razreda
9. OSLIKAVANJE UČIONICE MATEMATIKE Darija Brzić Učionica matematike
10. ZDRAVA HRANA

–         Predavanje savjetodavne službe MP

Marijana Dijan Učionica 4. razreda
11. ROBOTIKA Josipa Colić Učionica matematike
12. DESET DANA BEZ EKRANA

–         Proglašenje pobjednika, dodjela nagrada

Udruga CINAZ Školsko predvorje
13. PREZENTACIJA O RADU ŠKOLSKE ZADRUGE Ljiljana Kadija Pulić Školsko predvorje
14. RADIONICA PLESA Jelena Šoch Učionica 4. razreda
15. LIKOVNA RADIONICA Dražena Strpić Učionica 3. razreda

Učenici Škole sudjeluju u sklopu otvorenja programa, na Festivalu imaju svoj štand koji vode zadrugari Učeničke  zadruge Đardin kao i  štand sa Filipjanskom tortom koju će predstaviti posjetiteljima sajma. ( degustacija i prodaja ).

Program 17. festivala cvijeća 2017

(hodogram )

 

12:00 sati Svečanost otvaranja – uz bazen ispred hotela VILA DONAT  ( u slučaju kiše u velikom šatoru uz hotel – Liburnska ulica )

  1. Uvodna riječ – voditeljica Ljiljana Vinković u Festivalu i pozdravlja uzvanike koji su s nama

Uzvanici: njegova ekselencija gosp. Jozsef Zoltan Magyar, veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj, Gradonačelnik MOHAČA gosp. Joszef Szeko, gosp. Mišo Hepp , glasnogovornik hrvatske narodne zajednice u Parlamentu Mađarske,

Moha, gosp. Ivan Gugan, Predsjednik hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, Mohač, Stipe Zrilić, gosp. Stipe Zrilić župan Zadarske županije

 

  1. Klara Eškinja Glavan –u ime organizatora TZO Sv.Filip i Jakov
  1. Zoran Pelicarić, načelnik općine – u ime suorganizatora Općine Sv.Filip i Jakov
  2. Nastup polaznika Dječji vrtić CVIT Sv.Filip i Jakov
  3. gosp. Joszef Szeko, gradonačelnik Mohača – Grada prijatelja Općine Sv.Filip i Jakov
  4. Mina Petra, etno dizajnerica kratka najava modne revije – kreacija s motivom iz Filipjanske nošnje (naše cure )
  5. Zlatan Stipišić Gibonni – UNICEF-ov predstavnik dobre volje
  6. Učenici OŠ Sv.Filip i Jakov s nastupom uz pjesmu „ZLATNE GODINE“ kojima će se pridružiti  i Gibonni…
  7. Gosp. Stipe Zrilić, Župan u ime pokrovitelja Zadarske županije – Otvorenje Festivala

 

Na otvorenju su još prisutni:

  • djeca KUD-a Sv. Roko i djeca čitaonice mohačkih šokaca iz Mohača –
  • Dvoje starijih u nošnji koji predstavljaju plemstvo Sv.Filip i Jakova – konto i kontessa obitelji Borelli

 

Najava voditeljice za zajednički  odlazak prema šatoru uz predloženi kulturno-umjetnički program prema prijedlogu i organizaciji KUD-a Sv.Roko

12,30  Kulturno-zabavni program djece na pozornici

  1. Djeca KUD-a Sv. Roko ( domaći) folklor
  2. Djeca iz Mohača ( gosti ) folklor
  3. Djeca OŠ Sv. Filip iJakov

 

U šatoru DJEČJI KUTAK uz druženje s  Gibonnijem.

13,00  Otkrivanje ploče prijateljstva grada Mohača

13,30  Prigodni domjenak na vrtnoj terasi  hotela VILLA DONAT

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...