Sveučilišni profesor, nekadašnji zadarski gimnazijalac i student, na suđenju fra Luki Prceli: “Uzrujao sam se zbog njegove propovjedi na televiziji”

Kada sam na televiziji čuo kako tijekom mise dominikanac Luka Prcela govori o predsjednici države Kolindi Grabar Kitarović i kako poriče zločine počinjene u NDH, uzrujao sam se jer mi je povrijeđen građanski osjećaj lojalnosti.

Nisam mogao vjerovati da svećenik može u današnjim civilizacijskim i zakonskim okvirima tako javno vrijeđati instituciju predsjednika države i govoriti kako je NDH bila nezavisnija od današnje Hrvatske, kazao je tijekom svog svjedočanstva na Prekršajnom sudu u Splitu Borislav Mikulić, sveučilišni profesor iz Zagreba, piše Slobodna Dalmacija.

Njegov iskaz zabilježen je tijekom postupka koji se vodi nad priorom Dominikanskog samostana u Splitu Lukom Prcelom zbog propovjedi koju je održao početkom svibnja prošle godine, a koju je izravno prenosila HRT.

Između ostalog tijekom propovjedi je kazao, osvrćući se na izjavu predsjednice Grabar Kitarović koju je dala uoči komemoracije u Jasenovcu:

– Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko ti kaže da je današnja hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od ’41. do ’45?”…”Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Ma dosta više da sami po sebi pljujemo. Dosta više ovoga što se događalo kroz ovo proteklo vrijeme, tijekom ovih dvojce predsjednika koji su bili, možemo kazati, antihrvatski predsjednici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...