Tvrtka Eko d.o.o. reagirala na izjave HSLS-a: “Ovo su činjenice koje su dovele do odgode donošenja odluke o odabiru projektanta i izvođača radova na CGO-u”

Nastavno na objavljeni tekst HSLS nezadovoljan: “Natječaj za CGO Biljane Donje netransparentno je obustavljen” kojeg je naš portal objavio 4. travnja, iz tvrtke Eko d.o.o. zaprimili smo Zahtjev za objavom ispravka, kojeg sukladno Zakonu o medijima objavljujemo u cijelosti.

Poštovani,

obraćamo vam se vezano za članak naslova „HSLS nezadovoljan: Natječaj za CGO Biljane Donje netransparentno je obustavljen“ objavljen na vašem portalu dana 4.4.2017., u kojem članku prenosite  priopćenje Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), odnosno predsjednika Županijskog vijeća HSLS-a Zadarske županije gospodina Marka Klanca.

S obzirom da su u priopćenju iznesene insinuacije o sumnjivom i netransparentnom vođenju projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, a u svrhu točnog informiranja zainteresirane javnosti,  dužni smo reagirati te iznijeti činjenice koje su dovele do odgode donošenja odluke o odabiru projektanta i izvođača radova na CGO-u, odnosno ponovnog pokretanja postupka javne nabave u ovom predmetu.

Trgovačko društvo Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom, kao Naručitelj u postupku javne nabave za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, a sukladno članku 100. stavku 1. točki 2. Zakona o javnoj nabavi (NN 90/2011 koji je bio na snazi u trenutku pokretanja postupka javne nabave), 20. siječnja 2017. godine donijela je odluku o poništenju predmetnog postupka javne nabave, čija je procijenjena vrijednost bila 295.000.000,00 kuna bez PDV-a.

Odluka o poništenju donesena je prije završetka drugog kruga ograničenog postupka javne nabave, a na temelju mišljenja nezavisnih konzultanata koji su utvrdili da je od trenutka pokretanja postupka javne nabave do trenutka donošenja odluke o njegovom poništenju došlo do promjene okolnosti za koje je utvrđeno kako bi u konačnici mogle dovesti do financijske korekcije od minimalno 5 posto, odnosno 15 milijuna kuna, a novonastali trošak bi se prebacio na lokalnu zajednicu. Napominjemo kako se ovdje ne radi o potencijalnom rastu investicije za preko 15 milijuna kuna nastalom zbog grešaka u planiranju projekta i studiji izvodivosti, a kako je navedeno u priopćenju, već je riječ o financiranju projekta koje bi se sa strukturnih fondova prebacilo na lokalne proračune. 

Napominjemo da je odluka o sufinanciranju projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje donesena u listopadu 2016. godine, dok je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan u studenom iste godine. Dakle, u trenutku raspisivanja natječaja za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje u srpnju 2015. godine, tvrtka Eko d.o.o., kao naručitelj nije imala pravo na prethodnu provjeru javne nabave od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojom su eventualno ranije mogle biti utvrđene neusklađenosti u Dokumentaciji za nadmetanje. Poučeni iskustvom brojnih projekata sufinanciranih EU sredstvima u RH koji su pretrpjeli velike štete zbog dobivenih financijskih korekcija, tvrtka Eko d.o.o. donijela je odluku o poništenju navedenog  natječaja kako ne bi došlo upravo do takvih posljedica koje bi financijski onda morala sanirati lokalna zajednica.

Na Odluku o poništenju pristigla je jedna žalba, od koje je žalitelj odustao, pa će ponovljeni natječaj za projektiranje i izvođenje radova, koji će se sukladno novom Zakonu o javnoj nabavi (NN 120/16) provoditi u otvorenom postupku, biti objavljen krajem travnja ili početkom svibnja ove godine, ali nakon prethodne provjere od strane stručnih službi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Napominjemo kako projekt Izgradnje Centra za gospodarenje otpadom „Biljane Donje“ ide svojim planiranim tijekom, a ponavljanje natječaja eventualno će usporiti proceduru za nekoliko mjeseci, što ni po čemu značajno neće utjecati na realizaciju projekta.

Više detalja dostupno je na mrežnoj stranici www.eko-go.hr.

Obzirom na sve gore navedeno, a posebice obzirom na odredbe Zakona o medijima, najljubaznije Vas molimo da ovaj ispravak objavite u cijelosti bez ikakvih promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...