Tvrtka Eko d.o.o. reagirala na izjave HSLS-a: “Ovo su činjenice koje su dovele do odgode donošenja odluke o odabiru projektanta i izvođača radova na CGO-u”

Nastavno na objavljeni tekst HSLS nezadovoljan: “Natječaj za CGO Biljane Donje netransparentno je obustavljen” kojeg je naš portal objavio 4. travnja, iz tvrtke Eko d.o.o. zaprimili smo Zahtjev za objavom ispravka, kojeg sukladno Zakonu o medijima objavljujemo u cijelosti.

Poštovani,

obraćamo vam se vezano za članak naslova „HSLS nezadovoljan: Natječaj za CGO Biljane Donje netransparentno je obustavljen“ objavljen na vašem portalu dana 4.4.2017., u kojem članku prenosite  priopćenje Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), odnosno predsjednika Županijskog vijeća HSLS-a Zadarske županije gospodina Marka Klanca.

S obzirom da su u priopćenju iznesene insinuacije o sumnjivom i netransparentnom vođenju projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, a u svrhu točnog informiranja zainteresirane javnosti,  dužni smo reagirati te iznijeti činjenice koje su dovele do odgode donošenja odluke o odabiru projektanta i izvođača radova na CGO-u, odnosno ponovnog pokretanja postupka javne nabave u ovom predmetu.

Trgovačko društvo Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom, kao Naručitelj u postupku javne nabave za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, a sukladno članku 100. stavku 1. točki 2. Zakona o javnoj nabavi (NN 90/2011 koji je bio na snazi u trenutku pokretanja postupka javne nabave), 20. siječnja 2017. godine donijela je odluku o poništenju predmetnog postupka javne nabave, čija je procijenjena vrijednost bila 295.000.000,00 kuna bez PDV-a.

Odluka o poništenju donesena je prije završetka drugog kruga ograničenog postupka javne nabave, a na temelju mišljenja nezavisnih konzultanata koji su utvrdili da je od trenutka pokretanja postupka javne nabave do trenutka donošenja odluke o njegovom poništenju došlo do promjene okolnosti za koje je utvrđeno kako bi u konačnici mogle dovesti do financijske korekcije od minimalno 5 posto, odnosno 15 milijuna kuna, a novonastali trošak bi se prebacio na lokalnu zajednicu. Napominjemo kako se ovdje ne radi o potencijalnom rastu investicije za preko 15 milijuna kuna nastalom zbog grešaka u planiranju projekta i studiji izvodivosti, a kako je navedeno u priopćenju, već je riječ o financiranju projekta koje bi se sa strukturnih fondova prebacilo na lokalne proračune. 

Napominjemo da je odluka o sufinanciranju projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje donesena u listopadu 2016. godine, dok je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan u studenom iste godine. Dakle, u trenutku raspisivanja natječaja za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje u srpnju 2015. godine, tvrtka Eko d.o.o., kao naručitelj nije imala pravo na prethodnu provjeru javne nabave od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojom su eventualno ranije mogle biti utvrđene neusklađenosti u Dokumentaciji za nadmetanje. Poučeni iskustvom brojnih projekata sufinanciranih EU sredstvima u RH koji su pretrpjeli velike štete zbog dobivenih financijskih korekcija, tvrtka Eko d.o.o. donijela je odluku o poništenju navedenog  natječaja kako ne bi došlo upravo do takvih posljedica koje bi financijski onda morala sanirati lokalna zajednica.

Na Odluku o poništenju pristigla je jedna žalba, od koje je žalitelj odustao, pa će ponovljeni natječaj za projektiranje i izvođenje radova, koji će se sukladno novom Zakonu o javnoj nabavi (NN 120/16) provoditi u otvorenom postupku, biti objavljen krajem travnja ili početkom svibnja ove godine, ali nakon prethodne provjere od strane stručnih službi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Napominjemo kako projekt Izgradnje Centra za gospodarenje otpadom „Biljane Donje“ ide svojim planiranim tijekom, a ponavljanje natječaja eventualno će usporiti proceduru za nekoliko mjeseci, što ni po čemu značajno neće utjecati na realizaciju projekta.

Više detalja dostupno je na mrežnoj stranici www.eko-go.hr.

Obzirom na sve gore navedeno, a posebice obzirom na odredbe Zakona o medijima, najljubaznije Vas molimo da ovaj ispravak objavite u cijelosti bez ikakvih promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...