dan planeta zemlje

U Dječjem vrtiću Ćok djeca počela uzgajati povrće

Naši školji
Tamni način

Ima jedna prekrasna planeta, a Zemlja se zove. Stvorena za igru i veselje, za ljubav i snove. I još da su odrasli ko’ djeca, ne bi bilo kraja sreći Zato ćemo biti od njih veći i fino im reći: “Planeta Zemlja je naša planeta, a ne njihova. Bez djece nema ni svijeta i ako nekog to smeta nek’ se pretvori u žabu, ma nek’ se pretvori u miša i ‘ko ga šiša…”
Stihovima pjesme “Planeta Zemlja” Dječji vrtić Ćok iz Tkona započeo je trodnevno obilježavanje najvažnijeg  dana za našu planetu. Djeca su se odlučila na najveću čestitku koju će izradili u povodu Dana planete Zemlje, koji se tradicionalno u cijelom svijetu obilježava 22. travnja, a u Hrvatskoj od 1990. godine.
– Nakon velike čestitke koju će izraditi i postaviti ispred vrtića, djeca će posaditi povrtnice u svoj novi vrt gdje će uzgajati vlastito povrće koje će konzumirati tijekom  ljetnih mjeseci. Upoznat će prednosti uzgoja vlastitog povrća kroz projekt “Jedemo odgovorno”, koji je u većini vrtića zaživio prije nekoliko mjeseci, kaže Ana Kuštera, ravnateljica DV Ćok.
Glavni cilj projekta je doprinijeti mobilizaciji mladih kako bi bolje razumjeli međuovisnosti svijeta u kojem žive. Motivirati ih na stjecanje novih vještina i djelovanja u smjeru globalno odgovornog načina konzumiranja hrane u novim državama članicama EU.
Na mladima svijet ostaje, što nam svojim primjerom pokazuju djeca otočnog vrtića Ćok, koji punim plućima žive za eko, za otok, za našu planetu i cijeli svijet!
Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.
Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila je međunarodnim Danom planeta Zemlje, pišu Naši školji.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar