U Dječjem vrtiću Ćok djeca počela uzgajati povrće

Ima jedna prekrasna planeta, a Zemlja se zove. Stvorena za igru i veselje, za ljubav i snove. I još da su odrasli ko’ djeca, ne bi bilo kraja sreći Zato ćemo biti od njih veći i fino im reći: “Planeta Zemlja je naša planeta, a ne njihova. Bez djece nema ni svijeta i ako nekog to smeta nek’ se pretvori u žabu, ma nek’ se pretvori u miša i ‘ko ga šiša…”
Stihovima pjesme “Planeta Zemlja” Dječji vrtić Ćok iz Tkona započeo je trodnevno obilježavanje najvažnijeg  dana za našu planetu. Djeca su se odlučila na najveću čestitku koju će izradili u povodu Dana planete Zemlje, koji se tradicionalno u cijelom svijetu obilježava 22. travnja, a u Hrvatskoj od 1990. godine.
– Nakon velike čestitke koju će izraditi i postaviti ispred vrtića, djeca će posaditi povrtnice u svoj novi vrt gdje će uzgajati vlastito povrće koje će konzumirati tijekom  ljetnih mjeseci. Upoznat će prednosti uzgoja vlastitog povrća kroz projekt “Jedemo odgovorno”, koji je u većini vrtića zaživio prije nekoliko mjeseci, kaže Ana Kuštera, ravnateljica DV Ćok.
Glavni cilj projekta je doprinijeti mobilizaciji mladih kako bi bolje razumjeli međuovisnosti svijeta u kojem žive. Motivirati ih na stjecanje novih vještina i djelovanja u smjeru globalno odgovornog načina konzumiranja hrane u novim državama članicama EU.
Na mladima svijet ostaje, što nam svojim primjerom pokazuju djeca otočnog vrtića Ćok, koji punim plućima žive za eko, za otok, za našu planetu i cijeli svijet!
Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.
Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila je međunarodnim Danom planeta Zemlje, pišu Naši školji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...