U knjižari Verbum gostuje istaknuti hrvatski jezikoslovac prof. dr. Josip Lisac

Prof. dr. Josip Lisac, istaknuti hrvatski jezikoslovac, gostuje na susretu ‘Večer u knjižari’ u knjižari Verbum u Zadru u srijedu 26. travnja s početkom u 20,30 sati. Dr. Lisac je nositelj kolegija i predavač na poslijediplomskom studiju ‘Povijest i dijalektologija hrvatskoga jezika’ (ex Lingvistika) na Sveučilištu u Zadru. Dr. Lisac će odgovoriti na aktualna pitanja uz 50. obljetnicu Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika te nedavne stručne i društvene prijepore tim povodom na susretu koji moderira Ines Grbić. Vođen načelima znanstvene objektivnosti i stručne nepristranosti, dr. Lisac će protumačiti odnos među kroatistima i slavistima praćen osporavanjima, argumentirati razvoj Hrvatskog standardnog jezika i pojasniti aktualnu jezičnu problematiku s refleksijom na mnoge teme u humanističkim znanostima koje su područje znanstvenog djelovanja dr. Lisca.

Prof. dr. Josip Lisac rođen je 23. studenog 1950. g. u mjestu Turni kod Delnica. Lisac je profesor hrvatskog jezika i književnosti i filozofije. Studij kroatistike i filozofije završio je na Filozofskom fakultetu u Zadru 1974. g., gdje je 1986. g. doktorirao disertacijom iz kajkavske dijalektologije. Do 1978. g. bavio se novinarstvom, a od te je godine predavač na Filozofskom fakultetu/Sveučilištu u Zadru. Područje njegovog znanstvenog rada i nastavnih aktivnosti na Sveučilištu u Zadru su humanističke znanosti, filologija, kroatistika – Povijest hrvatskog jezika i Hrvatska dijalektologija (kolegiji: Hrvatski standardni jezik, Dijalektologija, Povijest hrvatskoga književnog jezika, Hrvatska narječja, Povijesna gramatika hrvatskoga jezika, Kultura govorenja i pisanja). Na poslijediplomskim studijima iz jezikoslovlja i kroatologije predavao je i na Filozofskim fakultetima na sveučilištima u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Lisac je prvi pročelnik Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru (2003. – 2006.) i  voditelj poslijediplomskog studija iz jezikoslovlja na Sveučilištu u Zadru (2002. – 2013.). Član je Senata Sveučilišta u Zadru i član Povjerenstva za podjelu državnih nagrada u znanosti pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (zamjenik predsjednika). Glavni je i odgovorni urednik časopisa Zadarska smotra Ogranka Matice hrvatske u Zadru, član uredništva Stoljeća hrvatske književnosti, član suradnik HAZU-a (Razred za filološke znanosti) i član Matice Hrvatske.

Lisac je autor nekoliko knjiga, pripremio je za tisak i djela Fausta Vrančića. Ostvario je znanstvene suradnje s uglednim dijalektolozima (D. Brozović, B. Finka, A. Šojat, P. Ivić, T. Logar, Z. Topolińska, P. Gricenko), s hrvatskim akademicima Antom Stamaćem, Stjepanom Damjanovićem, Josipom Bratulićem, Tonkom Maroevićem i drugima u ‘Stoljećima hrvatske književnosti’, s Radoslavom Katičićem u projektu Povijest hrvatskoga jezika (2. i 3. svezak). Suradnik je i u uglednim stranim časopisima  (Danska, Slovenija, Poljska) te gostujući predavač na Sveučilištu u Ljubljani.

Sudjelovao je u organizaciji mnogih znanstvenih skupova, (Domaća rič, Zadarski filološki dani, Šime Starčević i hrvatska kultura u 19. stoljeću, Treći hrvatski slavistički kongres, Simpozij o Mihovilu Kombolu). Pokretač je te glavni i odgovorni urednik časopisa Croatica et Slavica Iadertina Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru.
Dr. Lisac je dobitnik Nagrade HAZU za trajne zasluge za Republiku Hrvatsku (2000.), Nagrade Judita i Rektorove nagrada za velike zasluge u znanstvenom i nastavnom radu (2013.), Nagrade Grada Zadra (2009.), Rektorove nagrada zaslužnim djelatnicima za postignuća u znanosti i za dugogodišnji rad (2007.), Nagrade Zadarske županije (2005.).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...