U Preku i na Sestrunju radionice pletenja maslinovih grančica

U povodu nadolazećeg blagdana Uskrsa, Udruga žena Luzor i ove godine organizira radionicu pletenja maslinovih grančica.

Radionica će se održati u subotu, 8. travnja u 16.30 sati na tržnici ispred Konzuma u središtu Preka. Iz Udruge žena pozivaju Prečane, osobito djecu i mlade da dođu na radionicu kako bi se održala tradicija obilježavanja Cvjetnice, spomena na Isusov ulazak u Jeruzalem kada ga je narod dočekao mašući palminim granama.

Posebno svečano ove će se godine Veliki tjedan obilježiti i na otoku Sestrunju. Na inicijativu Mladih otoka Sestrunja te potporu Crkvenog vijeća, Mjesnog odbora i samih mještana Sestrunja u subotu, 8. travnja u 20 sati u društvenim prostorijama zgrade u kojoj je trgovina održat će se radionica „Uskrsni tradicijski običaji“. Uz  druženje i prenošenje običaja, prikazat će se tradicionalni način pletenja maslinovih grančica, tzv. palmi, koje se nose na blagoslov na blagdan Cvjetnice te će se prezentirati način izrade škripavica (čegrtaljki) koje su se koristile u crkvenoj liturgiji u dane velikog tjedna, kada su zvona u crkvama bila vezana.

Dan poslije, na Cvjetnicu, poslije Svete mise u 10 sati bit će predstavljene novoobnovljene odore i oprema Sestrunjskih čuvara Božjega groba – žudija koji će nakon punih 60 godina ponovno u dane Velikoga tjedana i samog Uskrsa svojim prisustvom uveličati blagdane.

Od ostalih zanimljivosti u Velikom tjednu Sestrunjci izdvajaju tradicionalno pjevanje „Muke Gospodnje“ i „Gospinog plača“, procesiju Križnoga puta po mjestu uz upaljene baklje i pjevanje tradicionalnog „Puče, moj“ te Božji grob i čuvare Božjeg groba, kao i niz drugih liturgijskih i društvenih događanja.

Podržimo Sestrunjce u nastojanju da ožive i vrate stare običaje na svoj otok. Mjesni odbor ujedno zahvaljuje svima koji su pomogli donacijama i volontiranjem prilikom izrade kostima, opreme te same organizacije, pišu Naši školji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...