Učenici Gimnazije Jurja Barakovića osvojili putovanje u Strasbourg koje financira EU

Učenici Gimnazije Jurja Barakovića su u petak 7.4.2017. u Šibeniku osvojili putovanje u Strasbourg koje financira EU. U natjecanje je bilo uključeno 7 škola iz Zadarske, Šibenske i Ličko-Senjske županije , a natjecanje se održalo u gradskoj knjižnici u Šibeniku. Natjecanje je dio programa Euroscola gdje se mlade, a ponajviše srednjoškolce želi upoznati sa radom EU i njenih institucija.

Inače, Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica unije na praktičan način uče o europskim pitanjiima. Učenici iz država članica Unije predstavljaju svoje škole na natjecanju u vlastitoj zemlji, a učenici škola najuspješnijih na nacionalnim natjecanjima odlaze u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu gdje u dvorani za plenarne sjednice sudjeluju u simulaciji debata i glasaju o odlukama koje se odnose na aktualna pitanja iz europske prakse, komunicirajući na jednom od tri radna jezika Europske unije – engleskom, njemačkom ili francuskom.

Učenici su se natjecali u prezentiranju svoga znanja i svojih stavova o temama koje su trenutno aktualne na području Europske unije, poput sudjelovanja mladih u programima EU-a, problemima terorizma, upoznavanja građana sa radom europskih institucija, budućnosti Europske unije i sličnima.

Učeničke timove ocjenjivao je četveročlani žiri kojeg su sačinjavali voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj gospođa Violeta Staničić, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Šibensko-kninske županije Dijana Ercegović, novinar Šibenskog portala Goran Pauk te Matej Matić, član udruge Mladi u EU.

Učenici koji su predstavljali naš grad i našu školu su bili: Karlo Korona,Tony Rumora, Krešo Blaić, Zara Škibola i Sara Vidošević, a mentori koji su ih pripremali: Tajana Kamber,Marin Prtenjača i Boris Ilakovac te profesorice Ivana Kurtin i Ljiljana Prpić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...