Ugljan dobio prvu besplatnu punionicu za električna vozila, jedinu na zadarskim otocima

Nakon Zadra i Biograda, otok Ugljan treća je destinacija u Zadarskoj županiji u kojoj je postavljena besplatna punionica za električna vozila.
Punionicu Hrvatskog Telekoma, snage 44 kW, partnerski su u Olive Island Marini u Sutomišćici postavili Općina Preko i vlasnici marine, tvrtka Marina Signum d.d., među čijim je gostima sve više vlasnika automobila na električnu energiju.
– Općina Preko javila se još 2015. godine na natječaj Fonda za energetsku učinkovitost koji je u projektu vrijednom 66.596 kuna participirao sa 40.000 kuna. Sutomišćicu smo odabrali zato što marina preko solarnih ćelija proizvodi struju i jedino smo ovdje bez dodatnih ulaganja mogli postaviti punionicu jačine 44 kW, kazao je u petak na simboličnom otvorenju punionice Endi Ćuća, koji je uime Općine Preko koordinirao cijeli projekt, pišu Naši školji.
Postavljanjem besplatne punionice za električna vozila dodatno je obogaćena ponuda u Olive Island Marini, ali i na cijelome otoku koji posljednjih godina bilježi znatan porast broja turista. Za pola sata, baterija automobila napuni se 80 posto, a to je dovoljno za 160 km vožnje.
Za korištenje punionice u Sutomišćici potrebna je prethodna najava, a vlasnicima električnih automobila HT je omogućio internetsku pretragu slobodnih punionica preko mobilnih uređaja na adresi puni.hr. Uz posebnu karticu RFID za aktiviranje, punionice HT-a moguće je aktivirati i SMS-porukom, kao i posebnom aplikacijom.
Punionica na Ugljanu zasad je jedina na zadarskim otocima, a u posljednje dvije godine slične punionice otvorene su na otocima Krku (čak 11!), Cresu, Lošinju, Novalji na Pagu i Mljetu.
Inače, europskim cestama vozi već pola milijuna električnih automobila i hibrida. Svako treće novoregistrirano vozilo u Norveškoj je električno ili hibridno, dok je lani takvo bilo svako četvrto. Hrvatska je statitstika ipak malo drukčija, u prva tri mjeseca ove godine prodana su samo dva električna automobila, ali zato imamo više od 130 punionica i ukupno oko 750 električnih automobila.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...