naila i javdepolitizaciju ravnateljskih funkcija

Umjesto sadašnjeg cenzusnog modela: Glasovac najavila dodjelu besplatnih udžbenika za sve male Zadrane

Arhiva/ZARAPIX

U sjeni velikih političkih bitaka o kurikularnoj reformi malo se govori o sve većoj nejednakosti koja postoji u hrvatskom obrazovnom sustavu. Zbog krnje decentralizacije i nejasne podjele odgovornosti u sustavu, mjesto stanovanja danas bitno utječe na kvalitetu primarnog obrazovanja učenika.

Jedan od najteže ostvarivih ciljeva koje si zadaju obrazovne vlasti jest ujednačavanje uvjeta obrazovanja u decentraliziranom sustavu školstva. Hrvatska je u tom segmentu iznimno podijeljena. Prva gruba podjela počinje kroz osnivačka prava nad školama, piše Jutarnji.hr.

Sabina Glasovac, SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra, u kojemu od devet osnovnih, tri rade u jednoj smjeni, u tom, pak, gradu vidi mogućnost za napredak obrazovanja pa umjesto sadašnjeg cenzusnog modela za dodjelu besplatnih udžbenika, najavljuje besplatne udžbenike svim đacima. Jednom od ključnih stavki navodi i potrebu za uvođenjem produžnog boravka u sve škole, ali i depolitizaciju ravnateljskih funkcija.

– Osigurat ćemo da politika makne prstiće od izbora ravnatelja u školama, navodi Glasovac.

A na državnoj razini, očekivalo se da će Hrvatska ući u projekt škologradnje kroz sredstva Europske unije, u razdoblju 2014.-2020. Međutim, kako su objasnili u Ministarstvu obrazovanja, kad je Europska komisija usporedila naše pokazatelje iz razdoblja 1991.-2015., pokazalo se da se broj djece u Hrvatskoj znatno smanjuje, s oko 450 tisuća na 323 tisuće. Zaključak je bio – imamo više škola no što su nam potrebe. Zbog takvog podatka, izračunatog na temelju prosjeka, Hrvatskoj nije omogućeno povlačenje sredstava iz fondova za gradnju i dogradnju škola.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar