Umjesto sadašnjeg cenzusnog modela: Glasovac najavila dodjelu besplatnih udžbenika za sve male Zadrane

U sjeni velikih političkih bitaka o kurikularnoj reformi malo se govori o sve većoj nejednakosti koja postoji u hrvatskom obrazovnom sustavu. Zbog krnje decentralizacije i nejasne podjele odgovornosti u sustavu, mjesto stanovanja danas bitno utječe na kvalitetu primarnog obrazovanja učenika.

Jedan od najteže ostvarivih ciljeva koje si zadaju obrazovne vlasti jest ujednačavanje uvjeta obrazovanja u decentraliziranom sustavu školstva. Hrvatska je u tom segmentu iznimno podijeljena. Prva gruba podjela počinje kroz osnivačka prava nad školama, piše Jutarnji.hr.

Sabina Glasovac, SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra, u kojemu od devet osnovnih, tri rade u jednoj smjeni, u tom, pak, gradu vidi mogućnost za napredak obrazovanja pa umjesto sadašnjeg cenzusnog modela za dodjelu besplatnih udžbenika, najavljuje besplatne udžbenike svim đacima. Jednom od ključnih stavki navodi i potrebu za uvođenjem produžnog boravka u sve škole, ali i depolitizaciju ravnateljskih funkcija.

– Osigurat ćemo da politika makne prstiće od izbora ravnatelja u školama, navodi Glasovac.

A na državnoj razini, očekivalo se da će Hrvatska ući u projekt škologradnje kroz sredstva Europske unije, u razdoblju 2014.-2020. Međutim, kako su objasnili u Ministarstvu obrazovanja, kad je Europska komisija usporedila naše pokazatelje iz razdoblja 1991.-2015., pokazalo se da se broj djece u Hrvatskoj znatno smanjuje, s oko 450 tisuća na 323 tisuće. Zaključak je bio – imamo više škola no što su nam potrebe. Zbog takvog podatka, izračunatog na temelju prosjeka, Hrvatskoj nije omogućeno povlačenje sredstava iz fondova za gradnju i dogradnju škola.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...