10 godina od kornatske tragedije: “Nema mjesta teorijama zavjere, dogodio se niz nesretnih prirodnih pojava”

 

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader komentirao je nadolazeću 10. obljetnicu kornatske tragedije u intervjuu za Dalmaciju danas:

Ove godine bilježimo desetu obljetnicu kornatske tragedije. Ta tragedija odnijela je ljudske živote i duboku potresla Hrvatsku. Cijeli slučaj ukazao je i na nered u radu dobrovoljnih vatrogasnih društava. Jesu li se stvari promijenile na bolje ovih deset godina?

– Promijenilo se puno toga. Maloljetnici ne idu na požare. Kada sam bio klinac išao sam na požar sa 16 godina. Davne 1977. godine išao sam na manje šumske požare. Što se tiče kornatske tragedije i tadašnjeg požara, on u početnom dijelu nije bio opasan. Međutim, tada su se složile prirodni, meteorološki uvjeti i nastala je katastrofa.

I danas postoje oni koji vjeruju da je tu bilo nečega više od prirodnih uvjeta. Neki idu toliko daleko da spominju odbačene NATO-ove bombe…

– Vatrogasac sam 40 godina. Od toga sam 25 godina bio zapovjednik DVD-a, 6 godina županijski zapovjednik i imam 1000 požara iza sebe. Po mom mišljenju, a viši sam vatrogasni časnik, dajem sebi za pravo reći da tu nema mjestu teorijama zavjera. Složili su se meteorološki uvjeti kritičnom momentu i tada se dogodila se tragedija. Dosta sam puta bio na požaru kada su se dogodilo takav ili sličan tip požara, samo imali smo tu sreću da nismo bili na krivom mjestu u krivo vrijeme.

Cijeli intervju možete pronaći ovdje.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...