Uz kišu i snijeg, probleme u prometu stvara i olujna bura, tek u nedjelju promjena

Pravo proljeće prvo je uranilo, tako smo još u ožujku mjerili 15-ak do 20 stupnjeva, a onda nam je i došlo na naplatu sa snježnim pahuljama. To za travanj i nije potpuno neobično, s obzirom da je to mjesec nestabilnog vremena, koji je uz kišu i snijeg, a sada i olujnu buru, donio i ograničenja u prometu.

Ograničenja su na autocesti A1 i dijelu državnih cesta, u prekidu su i neke katamaranske linije, a zbog međunarodne biciklističke utrke ”Tour of Croatia”, na cestama Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije vozit će se uz privremenu regulaciju, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub (HAK), javlja Dnevnik.hr.

Ograničenja zbog lošeg vremena
 

Nakon tmurnih i kišovitih razdoblja, na moru je počela jaka i olujna bura te su zbog toga autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje te državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most, otvorene samo za osobna vozila. Za ostala vozila obilazak je državnim cestama preko Karina, Gračaca i Obrovca.

Osim snažnog vjetra na autocesti, za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom, zabrana je i na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Iako bura stvara najveći problem u prometu, negdje još mjestimice ima kiše pa tako i mokrih i skliskih kolnika, posebno u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru i Slavoniji te se vozače upozorava na oprez.

Ako krenete na put u Liku, gdje mjestimice ima i snijega, iz HAK-a savjetuju da ne krećete bez zimske opreme, posebno ako se krećete cestama: Bjelopolje-Donji Lapac i Dobroselo-Brotnja gdje je zimska oprema obavezna.

Na Jadranu je olujna bura blokirala i katamaranske linije: Mali Lošinj-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split te Korčula- Hvar-Split.

Vrijeme u naredna 3 dana

Za kopno petak donosi mirnije vremenske prilike – bit će više sunca, a i vjetar će oslabjeti. Ipak vedrije nebo uz niske noćne i jutarnje temperature nije dobra vijest jer na takvim temperatura može biti mraza ne samo u gorju, nego i u nizinama, što je za vozače još jedna okolnost za povećanje opreza.

Na Jadranu se još u petak prijepodne očekuje jaka, a na udare i olujna bura, koja će pomalo slabiti. Subotu će obilježiti hladno jutro – u zaobalju bi moglo biti i mraza, no zato će danju biti toplije.

Nova promjena vremena na vidiku je već u nedjelju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...