Yumi Tanabe, predsjednica natjecanja za najbolja svjetska vina, u posjeti Zadru

Gđa Yumi Tanabe boravit će u dvodnevnom posjetu Zadru i Zadarskoj županiji. Gđa Tanabe je predsjednica međunarodnog natjecanja SAKURA za najbolja svjetska vina po izboru žena Japana, a Zadar je posjetila po preporuci velikog japanskog uvoznika vina.

Domaćin putovanja je zadarska vinarija Kraljevski vinogradi, koja je za uvaženu gošću pored obilaska svojih vinograda u Petrčanima organizirala posjet i drugim zadarskim vinarima u Zadarskoj županiji poput OPG-a Šime Škaulj, PZ Maslina i dr.

Cilj posjeta je upoznavanje s vinima zadarskog kraja i mogućnostima sljubljivanja tradicionalne hrvatske gastronomije i vina. Hrvatska je jako zanimljiva, ali nažalost u svjetskim mjerilima ipak još uvijek nepoznata kao vinarska zemlja. Od ukupno 1.390 vrsta grožđa u svijetu, Hrvatska ima 9% (129 vrsta) autohtonih sorti od kojih se pravi vino. Dolazak gospođe Tanabe zasigurno može doprinijeti boljoj prepoznatljivosti hrvatskih vina.

Od alkoholnih pića u Japanu se najviše piju pivo i sake, no polako se povećava i potrošnja vina te će posjet gđe Tanabe zasigurno doprinijeti promociji hrvatskih vina i gastronomije u toj dalekoj, nama gospodarski i turistički sve zanimljivijoj zemlji.

Yumi Tanabe je direktorica tvrtke Wine and Wine Culture, ali i predsjednica udruge Wine and Spirits Culture Association, koja je od 2011. godine smještena u elitnom dijelu Tokija Akasaka /Minato-ku/ i promiče kulturu vina s ciljem obučavanja i educiranja specijalista enologa diljem Japana.

Od Zorana Pantalona, direktora Kraljevskih vinograda saznali smo i sljedeće: “U Japanu je vrlo specifičan položaj žena u poslovnom svijetu. Iznimno malo ih je na rukovodećim pozicijama, samo 3-5%, ali su vrlo utjecajne. Moje je mišljenje da u kućnoj atmosferi stvari ipak izgledaju drugačije i da tamo žena ima dominantnu ulogu. Prilikom posjete Japanu saznao sam kako u prosjeku u vinu najviše uživaju baš žene u Japanu, kao i da se najviše konzumira baš u domaćinstvu. Sama ta činjenica daje važnost posjeti gđe Tanabe koja je predsjednica Društva ljubiteljica vrhunskih vina u Japanu.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...