Zaklada Ana Rukavina poziva građane Vira na akciju upisa u Hrvatski registar

U ponedjeljak, 10. travnja 2017., od 15,30 do 18,30 sati u Župnoj dvorani Sv. Jurja Vir u Viru održat će se akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Ova akcija održat će se na inicijativu Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Vir i njihovog predsjednika gospodina Gorana Vickovića koji akcijom darivanja krvi i akcijom upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica obilježavaju 20 godina rada Udruge.
Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.
Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio Svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 53.302 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je 68 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...