kao ni antifašisti iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije

Zbog ploče s natpisom “Za dom spremni”, zadarski antifašisti neće sudjelovati na komemoraciji u Jasenovcu

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

– Koordinacija se pridružuje svima koji ne žele sudjelovati na komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, dok se tamo nalazi spomen ploča HOS-a s ustaškim pozdravom, navode u priopćenju antifašisti iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije.

To što vlasti ne uklanjaju spornu ploču poginulim pripadnicima HOS-a s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” smatraju bezobzirnim, a posebno “pravdanje lažnom tvrdnjom da je to stari hrvatski pozdrav, vjerujući valjda u Göbbelsovu krilaticu da ‘sto puta izgovorena laž postaje istina’”.

Licemjernim, pak, smatraju ignoriranje činjenice da je u Jasenovcu, na zgradi u kojoj je tijekom II. svjetskog rata stolovalo zapovjedništvo jasenovačkog logora, pod tim istim usklikom (pozdravom) pogubljeno više od 70.000 Srba, Židova, Roma, ali i oko 8.000 hrvatskih rodoljuba i antifašista.

Koordinacija licemjernim drži i zahtjeve da se u Hrvatskom saboru donese odluka o zabrani upotrebe zvijezde petokrake, “svjetskog simbola pobjede i slobode”.

– Time s jedne strane žele osuditi narodno-oslobodilačku borbu – najsvjetliji, a uvođenjem pozdrava ‘Za dom spremni’ rehabilitirati najmračniji dio hrvatske povijesti, ističu antifašisti.

Inače, da neće sudjelovati na službenoj komemoraciji u Jasenovcu sve dok tamo stoji ploča s ustaškim pozdravom najavili su nedavno i iz Srpskog narodnog vijeća te Koordinacije židovskih općina. Prošle su se godine u Jasenovcu održale čak tri komemoracije, jer su odvojene održali Židovi i Savez antifašističkih boraca Hrvatske, upozoravajući na relativizaciju ustaštva u hrvatskom društvu.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

 

Možda ste propustili pročitati