Zelena čistka na Vranskom jezeru; U par sati prikupljeno 17 kubika otpada!

Park prirode Vransko jezero i ove se godine uključio u akciju „Zelena čistka” kao lokalni koordinator, a ove sunčane subote djelatnicima Parka pridružila se je ekipa vrijednih volontera iz okolnih mjesta, kao i volonteri suhozidari u Parku iz programa “Volontiraj u parkovima Hrvatske”.

U Dragama blizu Debelog briga, na području Općine Pakoštane, veliko je divlje odlagalište raznog otpada, od građevinskog i poljoprivrednog do krupnog otpada iz kućanstava. Iako se radi o zaštićenom području prirode i neposrednoj blizini Vranskog jezera te atraktivnoj turističkoj destinaciji, loše navike neodgovornih pojedinaca nažalost se teško mijenjaju te se razni krupni otpad olako odbacuje uz biciklističke staze i poljske putove te u šume i makiju.

O količini otpada dovoljno govori činjenica da je u samo nekoliko sati prikupljeno oko 17m[3] otpada! Iako je teren za čišćenje bio težak jer je otpad mjestimice odbačen duboko u makiju šmrike, akcija je uspješno provedena, čemu su uvelike pridonijeli AG Barešić i sinovi d.o.o. iz Draga i komunalno poduzeće Juština d.o.o. iz Pakoštana koji su osigurali kamione za odvoz otpada te Bošana d.o.o. iz Biograda osiguravanjem deponiranja prikupljenog otpada na smetlište.

Cilj ove akcije je ukazati na važnost očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, stoga se Zelena čistka u Hrvatskoj tradicionalno organizira povodom Dana planeta Zemlje te predstavlja jedan od koraka podizanja razine svijesti lokalnog stanovništva o njihovoj ulozi u stvaranju otpada i štetnosti ovakvog neprikladnog odlaganja. Hvala svima koji su priključili akciji i korisno proveli dan u sada još ljepšem Parku prirode!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...