Akcija mladih i MOST: “Zadar sada stagnira, a u bivšoj državi ostvarivao je 25% neto prihoda hrvatskog gospodarstva!”

Grad Zadar stagnira već duži vremenski period, piše u preambuli programa Akcije mladih i MOST-a, koju prenosimo u cijelosti:

Stagnacija se osobito očituje na demografskom (slab natalitet i iseljavanje mladih) i gospodarskom polju. Sve se to reflektira na prihodovnu stranu proračuna koji u posljednje 4 godine ne bilježi rast već se kontinuirano vrti oko 350 milijuna kuna. Proračunski deficit je preko 100 milijuna kuna. Za razliku od Zadra usporedbe radi Dubrovnik (prihod proračuna oko 500 milijuna kuna), Split (prihod proračuna oko 800 milijuna kuna ) i Zagreb (prihod proračuna oko 7,5 milijardi kuna) imaju iz godine u godinu stalan značajan rast proračunskih prihoda. Budući da je Zadar u bivšoj državi imao drugi najviši BDP po glavi stanovnika te je zadarska privreda u to doba ostvarivala 25%  neto prihoda hrvatskog gospodarstva startne osnove su bile više nego dobre, bolje nego recimo kod Dubrovnika koji je sada po proračunskim prihodima daleko ispred nas.

Proračunska sredstva raspodjeljuju se prema kriteriju interesne povezanosti. Već duži niz godina na žalost gradski proračun nije ni razvojni ni socijalni već isključivo potrošački. Iako je ulaganje u infrastrukturu neophodno ono mora biti racionalno a ne da se novac troši i razbacuje mimo bilo kakvih uzusa pa se gradi što treba i ne treba po višestruko višim cijenama od tržišnih. Sve samo kako bi se građenjem izvlačio proračunski novac i namirivali nezasitni apetiti političko-interesne grupacije kojom je premrežen cijeli grad a te građevine mogle koristiti u marketinške svrhe, dobivanje izbora i opstanka na vlasti pod svaku cijenu.

Ulaganja u sport su također enormna, pogotovo pa rekli bi i gotovo isključivo u košarku i nogomet, a rezultati su poražavajući. Perjanice zadarskog sporta KK Zadar i NK Zadar služile su za pranje i izvlačenje novca, a sada su pred stečajem. Dakle ogromna sredstva potrošena a košarka i nogomet srozani na najniže grane u svojoj dugoj povijesti.

Kako bi se osigurao napredak grada i društva u cjelini moramo napraviti radikalan zaokret u upravljanju gradom.

Za prioritetne stvari iz našeg programa sredstva ćemo osigurati na sljedeće načine:

1.preraspodjelom postojećih proračunskih sredstava – osnova

2.stvaranjem uvjeta za bolje punjenje proračuna – nadogradnja

poboljšanje investicijske klime putem olakšica i stvaranja jednakih uvjeta za sve, dokidanjem favoriziranja putem političke podobnosti
jačim povlačenjem novca iz EU fondova ne samo kroz gradske projekte već i kroz povlačenje novca od strane poduzetnika, educiranjem i angažiranjem stručnih konzultanata iz zemalja koje su pokazale iznimnu uspješnost u povlačenju sredstava (npr. Poljska) kao pomoć poduzetnicima u tom složenom procesu 
OSNOVNA PROGRAMSKA NAČELA ZA GRAD ZADAR U PERIODU 2017.-2021. GODINA

1.                  Briga za čovjeka, obitelj i obrazovanje

2.                  Razvoj gospodarstva i zapošljavanje

3.                  Reorganizacija i racionalizacija gradske uprave

4.                  Reorganizacija i racionalizacija rada tvrtki u vlasništvu Grada Zadra

5.                  Strategija razvoja sporta

6.                  Uključivanje građana u procese odlučivanja

7.                  Kapitalne investicije

Čitav program možete pročitati ovdje:

Program AM i MOSTa

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...