Američki instruktori oduševljeni pilotima i tehničarima u Zemuniku

Vojna zrakoplovna baza “Pukovnik Mirko Vukušić” u zadarskoj zračnoj luci najužurbanija je vojna baza u Hrvatskoj. Istodobno se odvija obuka naših i omanskih pilota na Pilatusima PC 9-M, na kojima vježbaju i “Krila Oluje”, svratila su i dva Dassault/Dornier Alpha Jeta, mlazni školski zrakoplovi francuskog ratnog zrakoplovstva, radi trenaže francuskih pilota, za protupožarnu sezonu uvježbavaju se i piloti 6 zračnih traktora i 6 kanadera.

U toj gužvi vrh MORH-a i Glavnog stožera OSRH doletio je iz Zagreba transportnim helikopterom Mi-8 kako bi sudjelovali na službenom početku obuke naših pilota na trenutačno najvećim zvijezdama HRZ-a, američkim helikopterima Kiowa Warriors.

Tehnološki skok

U hangarima i na stajanci vojne baze u Zemuniku 16 je tih lakih zračnih razarača, a oko njih strka hrvatskih i američkih tehničara, pilota i instruktora.

Bingo, odgovara mi američki pilot-instruktor na pitanje kako im se čini ovaj zadatak u Zadru. Bili su na obuci u jednoj afričkoj zemlji pa im se ovaj atraktivni krajolik Zadra i okolice čini poput punog pogotka. Stigli su i predstavnici medija, pa je šou s Kiowama mogao početi. Ministar obrane Damir Krstičević brzo je svukao sako, navukli su mu pilotsku kožnu jaknu, pa je hitro uskočio u jednu od Kiowa, u kojima piloti voze s otvorenim vratima.

– Ovo je povijesni dan za Hrvatsku vojsku – sretno je izjavio Krstičević nakon što je s američkim instruktorom odradio 15-minutni let s izvidničko-borbenim helikopterom američke proizvodnje Kiowa Warriors OH-58D na vojnom dijelu zrakoplovne luke pokraj Zadra.

Premda hrvatski ministar kao svaki bivši ratnik rado pokazuje emocije kada je vojna tehnika u pitanju, nije pretjerao. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nabavom OH-58D pravi veliki tehnološki korak naprijed. Kiowe su stigle još prije pola godine, a prvo su američki i instruktori iz tvornice “Rolls-Royce”, čiji motor od 650 KS pogoni ovu okretnu i za protivnika opako opasnu letjelicu, uzeli u obuku naše zrakolovne tehničare. I iznenadili se njihovim znanjem i vještinama jer imaju iskustvo i sposobnost održavanja helikoptera iz iste BELL obitelji (Bell 206B), koje također koristi HRZ.

Instruktori dovršavaju obuku s desecima naših zrakoplovnih tehničara, dodatno se provodi i obuka s osobljem zaduženim za elektroniku i sustave naoružanja. Prije dva tjedna napokon je počela i obuka naših pilota helikoptera, koji su nestrpljivo čekali petoricu američkih instruktora letenja.

Više pročitajte na Večernji.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...