Obuka Kiowa

Američki instruktori oduševljeni pilotima i tehničarima u Zemuniku

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Vojna zrakoplovna baza “Pukovnik Mirko Vukušić” u zadarskoj zračnoj luci najužurbanija je vojna baza u Hrvatskoj. Istodobno se odvija obuka naših i omanskih pilota na Pilatusima PC 9-M, na kojima vježbaju i “Krila Oluje”, svratila su i dva Dassault/Dornier Alpha Jeta, mlazni školski zrakoplovi francuskog ratnog zrakoplovstva, radi trenaže francuskih pilota, za protupožarnu sezonu uvježbavaju se i piloti 6 zračnih traktora i 6 kanadera.

U toj gužvi vrh MORH-a i Glavnog stožera OSRH doletio je iz Zagreba transportnim helikopterom Mi-8 kako bi sudjelovali na službenom početku obuke naših pilota na trenutačno najvećim zvijezdama HRZ-a, američkim helikopterima Kiowa Warriors.

Tehnološki skok

U hangarima i na stajanci vojne baze u Zemuniku 16 je tih lakih zračnih razarača, a oko njih strka hrvatskih i američkih tehničara, pilota i instruktora.

Bingo, odgovara mi američki pilot-instruktor na pitanje kako im se čini ovaj zadatak u Zadru. Bili su na obuci u jednoj afričkoj zemlji pa im se ovaj atraktivni krajolik Zadra i okolice čini poput punog pogotka. Stigli su i predstavnici medija, pa je šou s Kiowama mogao početi. Ministar obrane Damir Krstičević brzo je svukao sako, navukli su mu pilotsku kožnu jaknu, pa je hitro uskočio u jednu od Kiowa, u kojima piloti voze s otvorenim vratima.

– Ovo je povijesni dan za Hrvatsku vojsku – sretno je izjavio Krstičević nakon što je s američkim instruktorom odradio 15-minutni let s izvidničko-borbenim helikopterom američke proizvodnje Kiowa Warriors OH-58D na vojnom dijelu zrakoplovne luke pokraj Zadra.

Premda hrvatski ministar kao svaki bivši ratnik rado pokazuje emocije kada je vojna tehnika u pitanju, nije pretjerao. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nabavom OH-58D pravi veliki tehnološki korak naprijed. Kiowe su stigle još prije pola godine, a prvo su američki i instruktori iz tvornice “Rolls-Royce”, čiji motor od 650 KS pogoni ovu okretnu i za protivnika opako opasnu letjelicu, uzeli u obuku naše zrakolovne tehničare. I iznenadili se njihovim znanjem i vještinama jer imaju iskustvo i sposobnost održavanja helikoptera iz iste BELL obitelji (Bell 206B), koje također koristi HRZ.

Instruktori dovršavaju obuku s desecima naših zrakoplovnih tehničara, dodatno se provodi i obuka s osobljem zaduženim za elektroniku i sustave naoružanja. Prije dva tjedna napokon je počela i obuka naših pilota helikoptera, koji su nestrpljivo čekali petoricu američkih instruktora letenja.

Više pročitajte na Večernji.hr

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar