Bliži se arbanaška fešta – sprema se fenomenalan koncert, tu su i štandovi s igračkama, balonima, kokicama i šećernom vunom, veliki dvorci na napuhavanje…

Još nas samo nekoliko dana dijeli od blagdana Gospe Loretske, fešte koju stanovnici ove zadarske četvrti tradicionalno obilježavaju 10. svibnja svake godine.

– Priprema za proslavu naše Gospe kreće svake godine između pet do deset dana ranije. Razlog toga je ukrašavanje trga na kojem se nalazi Crkva Gospe Loretske. Tradicija je to koja nas prati od davnih dana,pa tako stanovnici Arbanasa, mlađi i stariji vrijedno sijeku ‘žuku’ na Zadarskome području. Ta se ‘žuka’ po tom vozi na trg, gdje se navečer opet skupljaju vrijedne ruke koje sve to vezuju,sijeku i pripremaju za sam dan Vaše i naše Gospe Loretske. Dugački vijenci i stupovi ukrašeni tim lijepi cvijećem na kraju se vezuju i vatrogasnim vozilom podižu na vrh Crkve koju krasi kip Gospe. Na dan Gospe Loretske Svečana Sveta Misa održava se u 18:00 sati, iza nje slijedi tradicionalna procesija po mjestu,zatim prolazak ispod Gospe na trgu. , kažu mještani na Facebook eventu.

– Da bi smo dodatno uveličali taj događaj priredili smo koncert sa početkom u 20:30. Nastupaju Klapa Donat,Đani Maršan,Krešimir Perović te Ivan Županović sa grupom Calypso. No to nije sve,za vaše mališane imamo zabavu kroz cijeli dan! Štandovi s igračkama,balonima,kokicama i šećernim vunama te veliki dvorci na napuhavanje bit će na raspolaganju do koncerta! Vidimo se!, poručuju.

O dolasku Arbanasa u Zadar

Zadarski Arbanasi doselili su se iz svog zavičaja u okolici Skadarskog jezera u grad Zadar 1726. godine, kada je nastalo današnje naselje. Uslijedila su potom još dva “vala” seobe.

Prema predaji Arbanasi potječu iz regije Šestani i to iz tri različita sela: Šestani, Briska i Livari/Dobreci. Prvi sačuvani zapis o seobi arbanaških obitelji s ukupno 56 osoba, koje su izbjegle pred Turcima, nastao je dana 23. ožujka 1726. godine. Prva skupina izbjeglica stigla je u Kaštel Lastvu (današnji Petrovac na Moru), pa potom prebačena u Kaštel Novi (današnji Herceg Novi). Pored njih, svoj zavičaj napustilo je još 28 obitelji koje je u zbijegu spriječilo nevrijeme, no i one su desetak dana kasnije uspješno prebačene u Kaštel Novi. Pretpostavlja se da su prva i druga skupina Arbanasa stigle u Zadar od 10.-31. svibnja 1726. godine.

Prvu seobu Arbanasa u Zadar predvodila su dva brata Petani. Obitelji koje su u Zadar doseljene u prvoj seobi su: Luca d’Andrea Gezghenovich, Nicolo di Luca Marghicevich, Nicolo d’Andrea Gasparovich, Giovanni d’Andrea Gezghenovich, Pere di Marco, Prem Vuca Marghicevich, Paolo Giech Marghicevich, Giech Prend Marghicevich, Giech Pepa Marghicevich, Marco Discialo Marghicevich, Prenz Prema Marghicevich, Petar Vuca Gianova, Nico Matessich, Luca Prend, Boso Nico Smira, Stanica Gielencovich, Visco Gielencovich, Lech Pero Marghicevich i Luca Lucich.

Mletačka Republika novim je doseljenicima dodijelila zemlju na području današnjeg Zemunika, gdje se trebalo oformiti novo naselje s već sagrađenih 15-tak kuća, hrvatskog naziva Erizzovo selo po tadašnjem mletačkom providuru Nicoli Erizzu. Međutim, zadarski kanonik i veleposjednik don Ivan Grisogono par je mjeseci kasnije za izgradnju novog naselja ustupio svoju zemlju u blizini lazareta Svetog Marka. Tako je na mjestu današnjeg naselja Arbanasi osnovano novo naselje Borgo Erizzo ili “Erizzovo predgrađe”, o čemu svjedoči najstariji zapis od 15. kolovoza 1726. godine. Zemlja u Zemuniku ostala je i dalje u posjedu Arbanasa.

U međuvremenu u Zadar pristižu manje skupine novih doseljenika, koje se počinju nazivati po zanimanju njihovog starješine (kotlari), pa tako nastaje i prezime Kotlar. Treća velika seoba uslijedila je sedam godina kasnije 1733. godine, a glavni organizator zbijega ponovno je nadbiskup Vicko Zmajević.

Skupina Arbanasa napustila je svoj zavičaj i preko Kotora, kopnom ili morem, stigla do današnjeg Herceg Novog. Tu su se privremeno nastanili dok ih mletački providur nije otpremio u Zadar. Isprava od 11. ožujka 1735.govori o 199 “duša”, prezimena Vlagdan, Nichin, Luco, Prendi, Tamartinovich, Mazia, Andre, Popovich,Bitri… Mletačka Republika primila ih je pod svoje okrilje i nastanila ih u predgrađu Zadra.

Obitelji iz treće seobe su: Nicolo Andre, Crasto Covac, Marco Giocca, Giocca Gionon, Giocca Giuchin, Stjepo Gjuri, Stiepo Luco, Prento Kneunichi, Lecca Marco, Prento Marcov, Paolo Marussich, Mar Mazia, Marco Nicadobrez, Pema Nichin, Nicolo Pantov, Marco Pertu, Frane Popovich, Paolo Prendi, Nicola Rose, Rado Ruco, Gen Sperc, Prento Stani, Vuco Tamartinovich, Vuksa Tancovich, Pietro Tioba, Andrea Toma, Capitano Nicolo Vlagdan i Jovan Vucin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...