Bliži se ljeto: Otkrijte kako spriječiti i liječiti alergiju na sunce

Alergije na sunce mogu uspješno pokvariti i najbolji godišnji odmor, stoga je krajnje vrijeme da se počnete pripremati za žestoko sunčanje i napunite svoju kožu svim potrebnim tvarima koje će spriječiti kako alergije, tako i crvenilo.

Kako bi sunčanje i boravak na suncu prošao što bezbolnije važno se pripremiti za takve okolnosti. Prirodan način je konzumacija hrane bogate antioksidansima kao što su beta karoten, likopen i vitamin C.

Njima obiluje narančasto i crveno voće i povrće – dinja, mrkva, rajčica. Važno je nekoliko mjeseci prije izlaganja suncu pojačati unos crvenog voća i povrća.

Alergije na sunce

Riječ je o različitim oblicima fotodermatoza kao što su:

Primarne fotodermatoze – uzrokuju ih UV zrake

– polimorfne erupcije – nadražujući osip na vratu te pregibima ruku i nogu koji se pojavljuje nekoliko sati nakon izlaganja suncu. Osip izgleda kao ubod insekta i svrbi, a povlači se sam od sebe nakon nekoliko dana.
– aktinički folikulitis
– solarna urtikarija
– kroničnoi aktinički dermatitis
– solarni dermatitis

Sekundarne fotodermatoze – uzrokuju ih UV zrake u kombinaciji s fotosenzibilizirajućim tvarima kojih ima u retinoidima, antihistaminicima, antibioticima
diureticima, lijekovima protiv gljivica, antidepresivima, sapunima, šamponima, parfemima, kremama za sunčanje, sredstvima za čišćenje

Sistemski lupus i porfirija spadaju u sekundarne fotodermatoze -bolesti su koje kožu čine osjetljivom na sunce

Simptomi alergija na sunce:

– osip
– svrbež
– crvenilo
– plikovi
– otekline

Alergije na sunce najčešće se manifestiraju na području dekoltea, ruku i lica. Pogađa i muškarce i žene te se javlja jednako u svim životnim dobima. Oko 20 posto svjetske populacije je alergično na sunce.

Kako se liječe alergije na sunce

Područja na kojma se pojavila alergija treba prekriti hladnim oblogom. Ako je iritacija prejaka preporuča se koristiti paracetamol. Posjetite svog dermatologa koji će vas poslati na daljnje pretrage ili vam dati odgovarajuću terapiju.

Kako bi izbjegli ili ublažili alergije na sunce, treba na vrijeme reagirati i nekoliko mjeseci prije izlaganja suncu jesti odgovarajuću hranu i, po potrebi, uzimati dodatke prehrani. Također, kožu treba postepeno izlagati suncu i koristiti kreme za sunce koje sadrže cinkov oksid. Vrlo je važno i izbjegavati sunce kada je ono najjače.

Ukoliko ste alergični na sunce, prva pomoć krije se u vašem hladnjaku – na opeklinu nanesite jogurt koji će smiriti kožu i iz nje izvući toplinu, piše Metro portal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...