Britanski vojnik i pisac u usponu u posjetu Zadru – može li ga naš grad inspirirati?

Geraint Jones vjerojatno nije ime za koje ste čuli, pogotovo ako ne mislimo na igrača kriketa, već na pisca i bivšeg britanskog vojnika, sudionika rata u Afganistanu i Iraku te borca protiv somalskih pirata za privatne sigurnosne kompanije. Pa opet, ako danas za njega ne znate, možda ćemo baš njegovo ime u budućnosti često spominjati, poput onoga Joa Nesboa ili Lee Childa, pisaca koji su se ‘preko noći’ probili u svijet književnog mainstreama.

Geraint Jones iza sebe ima samo jedan roman, povijesnu fikciju Blood Forest (hrv. Šuma krvi) objavljen prije kakvih mjesec dana, no ne od strane ‘nekog tamo’ izdavača, već dobro poznatog Penguin Booksa koji je izdao knjige već ranije spomenutih Joa Nesboa i Lee Childa, ali i Julesa Vernea, Oscara Wildea, Virginie Woolf, Emilea Zole…

Nakon izdavanja svojega prvijenca Jones je odlučio posjetiti baš naš grad, a poznavajući pisce, odmor nikada nije samo odmor, već mu se često pridodaje pridjev ‘kreativni’. Može li Zadar inspirirati ovoga pisca u usponu?

Tko zna, možda i može… ipak je ranije spomenuti Emile Zola, iliti Emil Colić, bio susjed našega grada… ako je njega ovaj grad inspirirao, a vjerujemo da je (jer koga Zadar ne bi inspirirao za pokretanje nevjerojatno turobnog književnog pravca poput naturalizma), onda možda i Jones padne na njegov šarm.

Ili možda sve ostane na glumljenju guštera po zidovima. Može i to.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...