DJECA U NINU NE MOGU NA TJELESNI KAD PADA KIŠA: Dvorana izgrađena 2008. se raspada, Grad sve ignorira

Grad Nin prije devet godina dobio je novu školsku zgradu OŠ “Petar Zoranić” i modernu sportsku dvoranu u vrijednosti od 23 milijuna kuna. Međutim, još prije useljenja u novu zgradu, školska dvorana počela je prokišnjavati. Taj problem još uvijek nije saniran pa djeca dok pada kiša ne mogu vježbati u dvorani, odnosno ne mogu imati tjelesni odgoj.

Ravnatelj škole Tonći Vuković u razgovoru za Index rekao je da djeca koriste dvoranu samo za gimnastiku, a kad pada kiše je ne koriste. Tvrtka koja je gradila školu i dvoranu, Projekt gradnja, više ne postoji. Na molbe ravnatelja Grad Nin koji je bio suinvestitor u gradnji nove škole, ne odgovara, piše Index.

Firma koja je gradila školu propala

“Škola nije vlasnik objekta, nego Grad, oni su suinvestitori sa Zadarskom županijom. Grad je obećao da će sve sanirati i tužiti Projekt gradnju, no dok su oni sve to sve planirali, firma je nestala, a vlasnik je umro, tako da od toga ništa.

Kad god bih zvao Grad i pitao ih što je s dvoranom, rekli bi mi da pripremaju projekt za sanaciju i to tako traje već sedam godina. Mi nastojimo da se u dvorani ne igraju momčadske igre kako ne bi neko dijete palo na ovom dijelu gdje je podignut parket. Kad pada kiša, onda se tu sve navlaži pa ne koristimo dvoranu, ali imamo sreću da nam često ne pada kiša”, rekao nam je ravnatelj Vuković koji je bio ravnatelj škole i dok su se selili u novu školu.

Prokišnjavala prije useljenja

Već tada su vidjeli da školska dvorana prokišnjava. Naveo je kako su svi nadležni za školu već tada znali o problemu loše izgradnje dvorane.

“I prije useljenja dvorana je prokišnjavala. Mi smo u nju uselili 1. prosinca 2008., ali već se nakon prvih jesenskih kiša vidjelo da dvorana prokišnjava. To su znali izvođači radova i investitori koji još otada nisu reagirali. Ja sam jedino pogriješio to što nikad nisam pismeno tražio od Grada da mi odgovore što će učiniti s dvoranom i kad će se ona sanirati. Uvijek bih ih zvao i uvijek sam dobio isti odgovor, ‘Radimo na tome’, ali nitko nikada nije ni počeo provoditi sanaciju”, rekao nam je Vuković.

Smatra kako su već davno trebali reagirati da su bili zainteresirani i zaključio je kako očito nikome nije u interesu da se problem riješi.

Prilikom otvorenja nove školske zgrade i dvorane 2008., ninski gradonačelnik Emil Ćurko rekao je da je u zgradu nove škole sa sportskom dvoranom uloženo 15 milijuna kuna, od čega je 70 posto, odnosno 10,6 milijuna financiralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Zadarska županija 2,3 milijuna kuna i Grad Nin dva milijuna kuna.

Ukupna vrijednost investicije 23 milijuna kuna

Osim toga, Nin je darovao i zemljište od 9000 metara četvornih te izgradio infrastrukturu u sveukupnoj vrijednosti od 8 milijuna kuna pa ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 23 milijuna kuna.

U Zadarskoj županiji koja je za izradu projektne dokumentacije, izgradnju objekta i opremanje dvorane iz proračuna izdvojila 2,3 milijuna kuna, ograđuju se od problema. Navode kako je Grad Nin vlasnik čestice zemlje na kojoj je škola izgrađena, a time i školske zgrade i dvorane.

“Županija nije bila naručitelj radova, nije bila investitor, niti je odlučivala o nadzoru tijekom gradnje škole i dvorane. Problemi s dvoranom javili su se nakon primopredaje objekta. Poznavajući stanje s izvođačem radova škola i Grad Nin tražili su od Županije savjet kako pristupiti problemima. Bilo je potrebno provesti građevinsko vještačenje, što je financirao Grad svojim sredstvima.

Prema zahtjevima škole, Županija je odvajala sredstva za održavanje škole i dvorane. Ti poslovi spadaju u redovnu djelatnost osnivača.

Već duže vrijeme škola nije tražila pomoć ni upozoravala na postojanje problema, a iz kontakata s Gradom Ninom raspolažemo informacijom da je stanje objekta dvorane sanirano. Škola nije tražila dodatno posebna sredstva za opremanje, bojenje dvorane ili druge usluge ili zahvate”, stoji u odgovoru Zadarske županije.

Zatražili smo od nadležnih Grada Nina da nam odgovore što su poduzeli u ovom slučaju, kao i zašto su dopustili da nova dvorana propada, ali odgovor do danas nismo dobili.

Fotorafije školske dvorane koja je u očajnom stanju možete pogledati ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...