Dodijeljena priznanja učenicima za sudjelovanje u projektu “Deset dana bez ekrana”

Projekt „Deset dana bez ekrana“ uspješno je proveden u Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov. Sveukupno 37 učenika je ustrajalo u desetodnevnom izazovu apstinencije i selektivnog korištenja triju ekrana (TV, mobitel i računalo) uz podršku svojih roditelja i učitelja.

Najuspješniji je bio 6 A razred, iako s najmanjim brojem sudionika (4), uspješno su se pridržavali projekta, bodrili se međusobno i priveli projekt kraju. Ciljevi projekta su bili: smanjiti vrijeme provedeno uz ekrane kako bi se poboljšala komunikacija između djece i roditelja, kao i među učenicima; razvoj kritičkog mišljenja prema medijskim sadržajima i kvalitetnije osmišljavanje slobodnog vremena.

Ciljevi projekta su uspješno ostvareni, a djeca su uz podršku svojih roditelja pronalazila načine za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, koje je uključivalo provođenje više vremena s obitelji, igranje na igralištu, šetnja s prijateljima, roditeljima, kućnim ljubimcima, boravak u prirodi. Tijekom projekta učenicima je najviše nedostajala komunikacija putem  društvene mreže poput: Facebook-a, What’s up-a, Vibera i sl. Donosimo neke zanimljive komentare učenika i roditelja:

„Projekt mi se svidio jer sam naučila komunicirati s ostalim učenicima u razredu i tih deset dana smo se dosta zbližili.“ (učenik)

„Jedva sam izdržao ovih deset dana, ali sad znam da mogu.“ (učenik)

„Najteže mi je bilo navečer bez mobitela.Da sam barem ranije išao spavati, pa da uspijem izbjeći pogledat na mobitel navečer.“ (učenik)

„U projektu mi se najviše svidjela želja i volja moje kćerke da isproba nešto novo. Inače puno razgovaramo. Pokušala sam joj uz objašnjenje ograničiti vrijeme pred ekranom, tako da se kod nas nije puno toga promijenilo.“ (roditelj)

Dodjela priznanja učenicima koji su sudjelovali u projektu održala se u petak, 28.4.2016., na Dan otvorenih vrata škole s početkom u 8:00 sati u Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov te su tom prilikom bili nagrađeni pobjednici ovog desetodnevnog izazova.

Projekt „Deset dana bez ekrana“ se na županijskoj i lokalnoj razini provodi uz podršku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije i Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...