FOTO: Virski osnovci naučili kako se od ambalaže mogu napraviti krava, konj, pa čak i Villa Lanterna

Što bacite u rijeku, naći ćete u mlijeku! – s ovim i brojnim drugim jednostavnim, rimovanim i poučnim ekološkim porukama umirovljeni pedagog i nastavnik razredne nastave Mijat BarišićRužić održao je ekološku radionicu u Područnoj školi Vir, Osnovna škola Privlaka, povodom današnjeg Svjetskog dana nepušenja i skorog Dana zaštite okoliša 5. lipnja. „Cigarete i plastika su nezdravi jer truju organizam i okoliš“ – još je poručio je ekolog i pedagog Barišić Ružić učenicima virske područne škole, a potom ih je kroz maštovite igre s didaktičkim igračkama od drva, papira, kartona, plastike, stakla, ambalaže i drugih korištenih materijala poučio ekološkim standardima te kako čuvati okoliš i životnu sredinu od zagađenja.

Tako su virski osnovci vidjeli kako se od zaštitne folije, kartona i papirića čokoladnih proizvoda mogu napraviti šahovska tabla sa svim figurama, od tetrapaka i ambalaže mliječnih proizvoda riba, krava ili konj, pa čak i cijela virska „Villa Lanterna“ koja umjesto crijepa ima skrivene pitalice. Pritom su Virani barba Mijatu, na njegovo zadovoljstvo, demonstrirali zavidno znanje iz matematike, geometrije i engleskog jezika, što je bio i jedan od dodatnih ciljeva ove ekološke demonstracije.

– Roditelji često nemaju vremena ili nisu u prilici raditi s djecom na ovaj način, a ja eto uvijek imam volje. Nikad nisam u mirovanju, iako sam umirovljenik, kazao nam je Barišić Ružić, zadovoljan održanom radionicom i iskazanim interesom virskih osnovaca za ekološke teme i izradu igračaka od ambalaže. Barić Ružić autor je ekološke knjige „Igramo se, učimo i čuvamo okoliš“, a istu radionicu održat će 5. lipnja u Privlaci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...