Fotografirajte vlastelicu – Nin razvija novi turistički proizvod – birdwatching turizam

Prošetate li poljima soli u periodu od ožujka do rujna, možda doživite uzbudljiv trenutak i vidite vlastelicu, a tko bude imati više sreće možda će mu ta rijetka ptica i pozirati. S obzirom da upravo sada vlastelica ima gnijezdo blizu šetnice u poljima soli, spretniji mogu napraviti lijepe fotografije. Ukupna promidžba EDEN destinacije Nin usmjerena je na ekološki turizam s naglaskom na ptičji svijet te ostale oblike turizma koje u svojoj osnovi imaju održivi razvoj.

Ninska laguna s muljevitim i pjeskovitim plitkim obalama te s močvarnim predjelima u okruženju solane, iznimna je biološka vrijednost i predstavlja jedno od rijetkih staništa na hrvatskoj obali i na tlu Europe. Stoga se upravo na prostoru Ninske lagune zadržavaju ptice gnjezdarice, selice i zimovalice, a taj su prostor izabrale za svoj dom jer vegetacija slanjača (halofita) pruža optimalne uvjete močvarnim vrstama ptica za život i produženje vrste. Promatrači ptica ovdje sa zadovoljstvom mogu promatrati pojedine vrste ptica, poput rijetke vlastelice (Himantopus himantopus) upisane u IUCN Crvenu listu ugroženih vrsta, morskog kulika, pijukavica i dr. Upravo je za pticu vlastelicu koju se može smatrati endemičnom, zabilježeno povećanje broja parova koji posjećuju lagunu svake godine. Velika je to radost jer se populacija te vrste ptice u Europi opasno smanjila.

Nakon dobivanja nagrade EDEN – Europske destinacije izvrsnosti u 2010. koja uključuje održivi razvoj Turistička zajednica Grada Nina je započela s obilježavanjem Europskog dana prebrojavanja ptica s edukacijskim i ekološkim susretima na poljima Solane Nin. Proteklih sedam godina uloženi su napori pri oblikovanju novog turističkog proizvoda tzv. birdwatching turizma, pa destinacija postaje prepoznatljiva u Hrvatskoj i inozemstvu. Fotograf, zoolog i novinar iz Češke Michael Foktov i njegova supruga Marketa Foktova bili su u dvodnevnom posjetu grada Nina i prvenstvenu su uživali fotografirajući prirodnu baštinu i ptičji svijet. Marekta Foktova je imala sreću približiti se vlastelici na poljima Solane u Ninu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...