Gorjele vatre po vinogradima: dramatično stanje diljem Europe, dijelom i u Dalmaciji

Sredio je ovogodišnji travanj vinograde kod nas, a bogme i diljem Europe.

Po Europi je ledeni val krajem travnja napravio ogromne štete. U Bordeauxu vele da ovakve studeni krajem travnja nije bilo u posljednjih četvrt stoljeća. Temperature od minus tri sledile su vinograde Bordeauxa 26. i 27. travnja, govori se o štetama između 50 i 100 posto.

I vinogradi u prestižnoj Champagni su zbog ove proljetne zime, u kojoj su temperature bile pale i ispod minus šest stupnjeva, pretrpjeli štetu, procjenjuje se, između 20 i 50 posto, neki tvrde da su u toj jednoj ledenoj noći izgubili sav svoj ovogodišnji chardonnay, piše Slobodna Dalmacija.

Gorjele su po Francuskoj po vinogradima vatre, kakav je bio običaj i kod nas, ne bi li koliko toliko ugrijale lozu koja je u travnju u najnježnijoj fazi. Malo je pomoglo. Mnogi će se zaželjeti pošipa, malvasije dubrovačke, kujundžuše, a po Francuskoj i chardonnaya, merlota,…

Katastrofa u Imotskom

Poznati imotski vinar Ante Grabovac veli:

– Kod nas je tog 22. travnja u imotskom polju sve bilo smrzlo, stradalo je u polju 90 posto kujundžuše, vranca, merlota,… Nije stradao jedino cabernet sauvignon koji još nije bio otvorio. Tako je bilo u polju, a u vinogradima na brdu ni jedan pup nam nije stradao. U imotskim vinogradima koji nisu na padinama nego u polju otišlo je od ove studeni 80 do 90 posto budućeg roda.

Katastrofa! Godinama imamo vinograd tu pred kućom u polju, ja ne pamtim, a ni moja majka ovako nešto, nikad nije bilo takvog proljetnog mraza kakav je bio u noći 21. na 22. travnja.

Jednako govori i Božo Martinović iz Dubrovačkih podruma. Kaže: zaželjet će se ljudi malvasije dubrovačke jer je neće biti. – U ovom jugoistočnom dijelu Konavala, gdje je najviše vinograda malvasije dubrovačke, štete su i do sto posto! Šteta je bila manje od mraza ili slane, a više od niskih temperatura koje su ovdje išle i do minus pet stupnjeva. Što to znači? Da malvasije dubrovačke neće biti u berbi 2017., ni u boci 2018., veli Božo Martinović.

Stradao plavac

Na Korčuli isto tako nitko ne pamti takve hladnoće i štete u vinogradima krajem travnja. Luka Marelić, koji godinama vodi PZ Čara kaže:

– Na Korčuli je u Blatu i Smokvici stradao plavac i pošip, prve procjene kažu, i više od 90 posto, a kod nas u Čari su štete u vinogradima pošipa, ono što se sad vidi, 60 do 70 posto. Ali vidjet ćemo još, loza ima svoju pričuvu pa je moguće da još ponešto izbije i baci, za 15-tak dana će se vidjeti kakvo je stvarno stanje. Nije nam uništio vinograde krajem travnja mraz nego veliki su minusi bili, u Blatu je bilo čak minus sedam. Ja se ne sjećam da je ikad na Korčuli bilo ovakve studeni krajem četvrtoga mjeseca.

Jozo Rabušić, koji godinama vodi pešlješku zadrugu PZ Putnikovići, nam veli da je velikih šteta na Pelješcu sigurno, ali po sadašnjoj procjeni ipak manje nego na Korčuli:

– Donji dio Pelješca je manje uhvatilo, dosta štete ima na pojedinim nižim predjelima. U općini Ston je zbog šteta od ovih hladnoća u vinogradima formirana komisija za procjenu štete, vidjet ćemo tek kako smo prošli, bilo je i minus tri, a u vinogradima na pojedinim mjestima i niže…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...