Grad Zadar i ove godine dobitnik priznanja EKO CROPAK  za doprinos zaštiti okoliša

Grad Zadar je za projekt „Ponovo koristim stare stvari“ dobio nagradu EKO CROPAK 2017 u kategoriji „Cjeloviti doprinos zaštiti okoliša“.

CROPAK nagrade dodjeljuju se već četrnaestu godinu za redom za izbor najbolje ambalaže, ambalažnog materijala, stroja i uređaja za proizvodnju ambalaže, a od prošle godine uvedena je i kategorija „Cjeloviti doprinos zaštiti okoliša – edukacijski projekti“.

Natječaj CROPAK je osmišljen s ciljem isticanja značaja i koristi ambalaže kao važnog sredstva zaštite, promocije i identifikacije proizvoda te motiviranja proizvođača i korisnika ambalaže na proširenje tehničkih, tehnoloških i kvalitativnih granica u promišljanju ambalaže, neodvojivog dijela proizvoda. Natječajem se ujedno želi naglasiti nužnost kvalitativnih pomaka u promišljanju vizualnog identiteta ambalaže, grafičkog i industrijskog dizajna, ekoloških svojstava ambalaže te cjelovitog doprinosa zaštiti okoliša s aspekta gospodarenja ambalažom i ambalažnim otpadom.

Nagrađeni projekt „Ponovo koristim stare stvari“ je edukacijski projekt kojeg su Grad Zadar, UO za razvitak otoka i zaštitu okoliša i Gradska knjižnica Zadar pokrenuli u jesen 2016. godine, unutar programa „Zato što volim Zadar – svaki dan radim pravu stvar“. U definiranju slogana projekta, ideja je proizašla iz činjenice da je Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, kao prva točka u redu prvenstva, definirano sprečavanje nastanka otpada te je stoga naglasak projekta stavljen upravo na ponovno korištenje starih stvari. Projekt je osmišljen za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola, a same radionice su osmislile djelatnice Gradske knjižnice Zadar Dajana Brunac i Vesna Karuza. Partneri u programu edukacije za školsku godinu 2016./2017. su bile osnovne škole Šime Budinić i Stanovi. Radionice su se održavale u prostoru Gradske knjižnice Zadar, a temeljile su se na knjižnoj građi GKZD, edukativno-informativnim materijalima osiguranim od strane Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša – grafičkim materijalima (slikovnice, razglednice, straničnici i platnene vrećice, te dodatno za potrebe održavanja radionica roll up i majice za djelatnice Gradske knjižnice), koje je grafički i sadržajno oblikovala akademska slikarica Dubravka Kolanović i igrama koje su osmislili djelatnici Knjižnice.

Radionice su primarno usmjerene na podizanje razine svijesti djece o važnosti sprečavanja nastanka otpada i poticanje na ponovnu uporabu te učenje o pravilnom razvrstavanju. Budući da je projekt dobro promoviran u školama, djeca su na radionice dolazila pripremljena i s određenim predznanjem.

Izuzetna pomoć u održavanju radionica bio je raznovrstan i kvalitetan pomoćni edukacijski materijal koji je učenike dodatno zainteresirao za tematiku. Glavni likovi pomoćnih materijala su šumske životinje koje međusobno daruju i razmjenjuju stare predmete kako bi ih ponovno upotrijebili i na taj način odgovornim ponašanjem brinu za okoliš. Djeca su kroz razgovor, igre i animacijske aktivnosti naučila razliku između smeća i otpada, kako i gdje odlagati otpad, kako spriječiti nastanak otpada i kako ponovo upotrijebiti stare stvari. Radionice su trajale do 90 minuta, a djeca su pokazala veliku zainteresiranost i kroz interaktivnu komunikaciju usvojila nova saznanja koja će koristiti i u okviru obitelji i zajednice.

Tijekom školske godine 2016./2017. održano je ukupno 17 radionica, uz sudjelovanje preko 600 učenika 1. i 2. razreda OŠ Šime Budinić i OŠ Stanovi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...