Hrvatska poplavjela: HDZ rasturio po županijama, Zagreb, sjever i zapad Hrvatske ostaju nepokorene SDP-ove utvrde

Iako je HDZ u pojedinim gradovima podbacio, može biti zadovoljan rezultatom u županijama. Osvojili su ukupno 13 županija, dvije više nego na prošlim lokalnim izborima. Sjeverne županije tradicionalno su pripale SDP-u i HNS-u, Istarska IDS-u. Ipak, u nekoliko županija, rasplet će se odviti u drugom krugu.

U Zagrebačkoj županiji u prvom krugu je pobijedio Stjepan Kožić, kandidat HSS-a i SDP-a, s 50,22 posto glasova. U Krapinsko-zagorskoj županiji trijumfirao je Željko Kolar, kandidat koalicije oko SDP-a, s 58,77 posto glasova.

U Sisačko-moslavačkoj županiji HDZ-ovom Ivi Žiniću, koji je osvojio 49,10 posto glasova, pobjeda u prvom krugu izmaknula je za jedan posto. U Karlovačkoj županiji slavi dosadašnji karlovački gradonačelnik Damir Jelić iz HDZ-a koji je osvojio 50,46 posto.

U Varaždinskoj županiji vodi HNS-ov Predrag Štromar, a za status župana borit će se u drugom krugu s obzirom na to da je osvojio nešto više od 40 posto glasova.

U Koprivničko-križevačkoj županiji vodi Darko Koren iz koalicije oko HDZ-a, koji je osvojio 40,19 posto. Nezavisna lista Damira Bajsa u pobijedila je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u kojoj je nekadašnji ministar turizma osvojio 52,10 posto glasova.

U Primorsko-goranskoj županiji dosadašnji SDP-ov župan Zlatko Komadina je u vodstvu je u prvom krugu s 51,32 posto glasova.

U HDZ-ovoj utvrdi, Ličko-senjskoj županiji, u prvom je krugu pobjedu odnio HDZ-ov Darko Milinović s 53,74 posto glasova.

U Virovitičko-podravskoj županiji pobijedio je HDZ-ov Igor Andrović s 56,14 posto, a u Požeško-slavonskoj županiji također HDZ-ov kandidat Alojz Tomašević s 54,47 posto. U Brodsko-posavskoj županiji HDZ-ov Danijel Marušić vodi s 53,55 posto.

U Zadarskoj županiji Božidar Longin iz HDZ-a s 50,11 posto osvojenih glasova kroz ušicu igle odnio je pobjedu u prvom krugu. U Osječko-baranjskoj županiji vodi se bitka između HDZ-ova kandidata za župana Ivana Anušića, koji je osvojio povjerenje 39,09 posto glasača, i nezavisnog Vladimira Šišljagića s nešto više od 30 posto glasova. Ovaj dvojac konačan omjer snaga usporedit će u drugom krugu lokalnih izbora za dva tjedna.

U Šibensko-kninskoj županiji  HDZ-ov Goran Pauk odnio je pobjedu s 55 posto glasova.

HDZ vodi i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na čelu s dosadašnjim županom Božom Galićem, koji je osvojio 47,16 posto. U drugi krug Galić ide s nezavisnim Tomislavom Panenićem kojeg podupire Most ali i bivši premijer Tihomir Orešković.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u premoćnom vodstvu je ipak HDZ-ov kandidat Blaženko Boban, dok je minimalna razlika između Mostovog Mire Bulja i SDP-ova Arsena Bauka. Ipak, ide se u drugi krug tako da će 4. lipnja na megdan izaći Boban i Bulj.

U Istarskoj županiji očekivan je rezultat – premoćno vodi IDS-ov Valter Flego, a osvojio je 65,61 posto glasova.

U najjužnijoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, HDZ-ov Nikola Dobroslavić je u vodstvu s 47,86 posto glasova. U drugi krug će s Mostovim Nikolom Grmojom, koji je dobio 27 posto glasova.

Na drugom kraju zemlje, u najsjevernijoj županiji, Međimurskoj, u pobjedu je odnio HNS-ov Matija Posavec s 58,71 posto glasova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...