Izbori na Viru 2017: Kapović apsolutni pobjednik, četvrti put načelnik i pozicija u Općinskom vijeću s osam mandata

Stari i novi virski načelnik Kristijan Kapović apsolutni je pobjednik lokalnih izbora 2017. održanih na Viru: osvojio je rekordnih i uvjerljivih 51,58% glasova birača čime je potvrdio četvrti uzastopni mandat na čelu Općine Vir. Kapović je dobio 1,193 glasova birača ili 169 više u odnosu na prvi krug izbora iz 2013. godine, dok je drugoplasirani Igor Vučetić kao kandidat grupe birača dobio 28,40%, ili 657 glasova. Treći rezultat izbora na Viru ravnopravno su podijelili Josip Bašić kao kandidat grupe birača s 8,56% i Ive Glavan kao predstavnik Hrvatske demokratske zajednice također s 8,56% (po 198 glasova).

Izbori za članove Općinskog vijeća također su potvrdili odnos snaga uspostavljen prije četiri godine: virska pozicija u širokoj političkoj suradnji u Općinskom vijeću na čelu s Kapovićem kao načelnikom te s listama SDP-HSS-HSLS i HDZ, zadržala je većinu s osam mandata nasuprot pet opozicijskih. Po listama to izgleda ovako: najveći broj glasova dobila je lista SDP-HSS-HSLS s Kapovićem kao nositeljem liste; zabilježen je 1,021 glas birača ili 45,84% – što je 135 glasova više nego 2013. godine, dok je Hrvatska demokratska zajednica s Rajkom Radovićem kao nositeljem liste osvojila dodatnih 300 biračkih glasova (13,47%), ili 44 više nego 2013. godine kada je HDZ bio u koaliciji s HSP AS. U Općinskom vijeću HDZ će imati dva vijećnika, dovoljno za potvrdu zadovoljstva kod biračkog tijela činjenicom široke političke suradnje HDZ-a i koalicije SDP-HSS-HSLS u Općinskom vijeću. U tom je kontekstu nakon provedenih izbora i objave rezultata održan sastanak predstavnika koalicije s predsjednikom HDZ-a te članovima Općinskog odbora, a zaključak potvrđuje nastavak suradnje i u sljedećem mandatu u kojemu će, kako saznajemo, predsjednik Općinskog vijeća doći s liste HDZ-a.

Kandidacijska lista grupe birača s Igorom Vučetićem kao nositeljem liste dobila je 646 glasova birača ili 29%, što prevedeno znači četiri vijećnička mandata, također kao prije četiri godine. Opoziciji treba pribrojiti i kandidacijsku listu grupe birača s Josipom Bašićem kao nositeljem liste koja je dobila 188 glasova birača ili 8,44%, pa će imati jedno vijećničko mjesto u novom Općinskom vijeću. Najveći gubitnik ovih izbora je Mladen Šimundić – nositelj liste Moderne demokratske snage – koji je osvojio svega 72 glasa ili 3,23%. Na prošlim lokalnim izborima Šimundić je imao 209 glasova i 10,59%.

Za liste Općinskog vijeća glasovalo je 2,311 birača s 2,227 važećih listića ili 96,37%, dok su 84 bila nevažeća (3,63%). Za načelnika Općine Vir glasovao je isti broj birača, ali s nešto više važećih listića – 2,246, dok je nevažećih bilo 65 ili 2,81%.

Ostvarena je izlaznost od 56,61%, što je bolji rezultat od dosadašnjeg najboljeg s drugog kruga izbora iz 2013. godine kada je za Kristijana Kapovića (1,256 glasova) i dr. sc. Marka Vučetića (889 glasova) glasovalo ukupno 2,165 birača ili 54,33%.

SPEKTAKL S BAKLJADAMA I VATROMETOM U KAPOVIĆEVU ČAST

Spektakl! Tako je izgledalo slavlje od trenutka kada je postalo jasno da je Kristijan Kapović pobijedio na izborima; prve baklje planule su već uz virski Muja, pjesma je Kapovića i njegov tim pratila sve do „Vagabunda“ gdje su mu simpatizeri priredili neviđeni doček s bakljadom i vatrometom. Kapovićev cocktail bar bio je krcat, kao i vanjski šank na kojemu se plesalo i pjevalo uz veliku radost i veselje. Čestitari su stajali u redu, svi su htjeli biti dio novog političkog trijumfa prvog čovjeka Općine Vir.

Ovako će PREMA KANDIDACIJSKIM LISTAMA izgledati Općinsko vijeće OPĆINE VIR u naredne četiri godine

Načelnik Općine Vir: Kristijan Kapović

Zamjenik: Antonio Vučetić

Vijećnici (SDP-HSS-HSLS): Marino Rukavina (SDP), Igor Blažević (HSS), Mate Radović (HSLS), Kristina Perić, Tomislav Čepić, Nikolina Vučetić.

Vijećnici (kandidacijska lista): Igor Vučetić, Jadranka Okreša, Frane Vučetić, Šime Vučetić, Krke.

Vijećnici (HDZ): Rajko Radović, Ive Glavan.

Vijećnik (kandidacijska lista): Josip Bašić.

Kapović na svim DOSADAŠNJIM izborima više nego svi PROTUKANDIDATI zajedno

Na četiri održana izbora za načelnika Općine Vir 2005., 2009., 2013. i 2017. godine pobijedio je Kristijan Kapović, a svaki put je imao više dobivenih glasova nego svi opozicijski predstavnici ili protukandidati zajedno. 2005. godine Kapović je dobio 607 glasova birača (13 više od opozicije), dok je opoziciji pripalo ukupno 594: Miroslav Glavan 314, Šime Buškulić 177, Rudi Kapović 58 i Lenko Grlić 45.

Četiri godine kasnije Kapović je na izborima dobio 908 glasova birača (176 više), a predstavnici opozicije ukupno 732: Miroslav Glavan 391, Šime Buškulić 308 i Srećko Radović 33.

  1. godine novi-stari načelnik Općine Vir dobio je u prvom krugu 1,024 glasova birača (57 više), dok su protukandidati dobili 967 glasova birača: dr.sc. Marko Vučetić 654, Mladen Šimundić 225 i Rajko Radović 88.

Napokon, Kapović je na ovim izborima dobio 1,193 glasova (140 više od opozicije), a protukandidati ukupnih 1,053: Igor Vučetić 657 te Josip Bašić i Ive Glavan isti broj glasova – po 198.

Nikad mirnije na izborima na Viru, NA MULU SE PILA KAVA

Dogodilo se i to: Vir je na dan izbora bio miran i dostojanstven, tek s manjim čarkama na biračkim mjestima koja spadaju u rubriku „radnog mjesta“, a ne policijskog zapisnika. Malo nervoze donijelo je brojanje glasačkih listića, no sve je, po riječima djelatnika PU Zadarske, bilo pod kontrolom. Mir je vladao i na izborima, jer su četiri biračka mjesta ostvarila protočnost za najveći broj birača izašlih na izbore na Viru, a zabilježili smo i raritetnu sliku s izbora: u omiljenom plažnom baru „Na Mulu“ okupili su se svi politički protagonisti lokalnih izbora, neposredno jedni do drugih. Malo sitnijih podbadanja, malo veselja nakon dojava rezultata s biračkih mjesta, bez vrijeđanja i prijetnji. Nikad mirnije, nikad ljepše!

Za Kapovića kao načelnika SVAKI TREĆI GLAS od birača HDZ-a i Šimundićeva lista

Načelnik Kristijan Kapović osvojio je rekordnih 1,193 glasova birača kao kandidat za načelnika Općine Vir, što je za 172 glasa više nego što je dobio kao nositelj liste SDP-HSS-HSLS za Općinsko vijeće, dok su opozicijski kandidati ostvarili prilično ujednačen učinak na obje liste. Igor Vučetić dobio je kao kandidat za općinskog načelnika 657 glasova, a njegova lista tek nešto manje – 646. Ista je stvar i s Josipom Bašićem koji je samostalno dobio 198 glasova birača, a njegova lista deset manje, ukupno 188.

Evo otkud Kapoviću više glasova na glasovanju za načelnika: kandidat HDZ-a Ive Glavan dobio je kao i Bašić 198 glasova birača, ali je lista HDZ-a za Općinsko vijeće s Rajkom Radovićem kao nositeljem liste dobila 300 glasova, pa je očito kako je svaki treći glas iz HDZ-a za općinskog načelnika otišao Kapoviću, baš kao i glasovi Mladena Šimundića i njegove liste Moderne demokratske snage koja je ostvarila 72 glasa birača, a na izborima za načelnika nije ponudila kandidata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...