Cestitka_Uskrs

Izbornu šutnju kršile velike stranke, a oni koje zovu “problematičnima” ispoštovali zakonsku proceduru

Na adresu Antene Zadar putem društvenih mreža i elektroničkih poruka pristigle su brojne pritužbe na kršenje predizborne i izborne šutnje koje su također, u skladu s građanskom dužnošću, prijavljene Gradskom, odnosno Županijskom i Državnom izbornom povjerenstvu.

Začuđujuće (ili možda nekima nimalo začuđujuće) izbornu šutnju su prvenstveno kršile etablirane, velike stranke parlamentarne demokracije u Hrvata – HDZ, SDP i HSLS, dok su oni ‘problematični’ poput Akcije mladih (koju je još uvijek aktualni gradonačelnik Božidar Kalmeta optužio za koješta) i Konja (klasične protestne stranke) u potpunosti ispoštovali zakonsku proceduru i utvrđena pravila demokratskih izbora. Ni kod ostalih kandidata i stranaka sa zadarskog područja koje se natječu na ovim izborima nisu zabilježeni primjeri kršenja izborne šutnje.

Konačna odluka o kažnjavanju za kršenje izborne šutnje ostaje na Gradskom izbornom povjerenstvu. Ono je zabilježilo devet slučajeva kršenja izborne šutnje, dok je županijska razina imala posla s puno više prijavljenih spornih slučajeva.

HDZ se podičio praksom zabilježenom na svim prethodnim izborima, pokazavši tako da ih apsolutno nije briga za financijske kazne koje im DIP svake godine uručuje.

SDP-ov Antun Novoselović na svojem Facebook profilu javno je podijelio “upute za glasanje” tijekom jučerašnjeg dana. Na prijestup protiv demokracije ga je upozorio Marko Pupić-Bakrač, kandidat za župana iz redova Akcije mladih i MOST-a, da bi mu Novoselović odgovorio: “Sve u skladu sa propisima”. I tu je donekle u pravu, budući da DIP godinama kaska za modernom tehnologijom te nema jasne upute za djelovanje po pitanju objava na društvenim mrežama s privatnih profila koje su upućene javnosti.

Nino Dellavia i HSLS oglašavali su se kraj biračkih odbora na Puntamici i Bilom Brigu. Prema informacijama kojima neslužbeno raspolažemo vozila s reklamama nalazila su se na udaljenosti većoj od 70 metara od samog biračkog mjesta čime ne krše pravilo od 50 metara udaljenosti. Za par metara izgleda da Nino i HSLS ipak nisu direktno naštetili pravilima izbornog postupka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...