“Jesu li naše plaže i luke stvarno naše?”

Centar za mirovne studije u suradnji sa inicijativom Za Zlatni Rat i Pokretom otoka organizira 28. svibnja u Splitu, u Kinoteci Zlatna vrata s početkom u 16:00 sati, javnu tribinu simboličnog naziva “Jesu li naše plaže i luke stvarno naše?”. Cilj tribine je na jednom mjestu okupiti otočane koji se suočavaju sa sličnim problemima proizašlih iz štetnosti Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Zakona o koncesijama i stručnjake koji se ovom tematikom bave posljednjih nekoliko godina. Naime, navedeni Zakoni napisani su u suprotnosti održivog razvoja otoka te na štetu otočana i lokalnih zajednica, ne omogućavaju otočanima i lokalnim samoupravama da budu konkurentni u utrci za upravljanjem njihovim javnim dobrima te su kriteriji odobravanja koncesija diskutabilni i diskriminirajući prema lokalnim zajednicama. Također određene stavke Zakona nisu detaljno određene i ostavljaju prostor za manipulaciju i netransparetnost donošenja odluka. Sve navedeno ponukalo nas je da zajedno glasno i jasno iskažemo svoje nezadovoljstvo, ali i svoje prijedloge kojima bismo dugoročno sprječili štetnosti ovih Zakona i osigurali da upravljanje otočnim bogatstvima poput plaža i morskih luka bude u rukama otočana koji na otoku žive i rade cijelu godinu. Osim toga neophodno je definiranje reinvestiranja dobiti od izdanih koncesija u područja od kojih je profit i ostvaren te utvrđivanje transparentnih i odgovornih modela upravljanja javnim dobrima.

Na tribini će kao predstavnici konkretnih otočnih situacija gostovati predstavnici Raba (Damir Pijaža-Mikelić, NL Ostanak), Paga (Ante Dabo, gradonačelnik Novalje) i Brača (Josip Bačić, inicijativa Za zlatni rat), dok će im se sa strane predlagatelja rješenja pridružiti stručnjaci iz Zagreba (Sandra Benčić, CMS), Splita (Marko Bertolino) i Dubrovnika (Inicijativa Grad je naš).

Ovim putem pozivamo sve otočane s otoka i onih na privremenom radu u Splitu da nam se pridruže u velikom broju i upoznaju sa konkretnim informacijama na temu koja se tiče svih nas koji otoke volimo i živimo. Osim toga pozivamo i kandidate za župana u Splitsko Dalmatinskoj županiji Blaženka Bobana i Mira Bulja, te novoizabrane članove Županijske skupštine da svojim prisustvom doprinesu raspravi i iznesu svoje prijedloge rješavanja problema i iznalaženja rješenja u korist otoka i otočana!, poručuju organizatori.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...