Klapska pisma odzvanjat će Kalelargom; Manifestacija “Klapski puti”

Klapsko pjevanje je tradicijsko višeglasno homofono pjevanje bez pratnje instrumenata. Tradicija klapa i klapske pjesme kakvu je poznajemo i danas, formira se sredinom 19. stoljeća, u vrijeme kada su se profilirali kulturni i glazbeni identiteti mediteranskih gradića na našoj obali i otocima, posebice u Dalmaciji. Javlja se u pučkim slojevima društva kao rezultat sklada postojećeg duhovnog stanja u mediteranskim gradićima toga doba. Stil pjevanja je vremenom evoluirao od tipično tradicijskog oblika pjevanja (klapska pjesma) i postojanja klapa, do stručno postavljenog i organiziranog oblika pjevanja koji se u današnje vrijeme svojim načinom prezentacije više ubraja u stilove popularne nego tradicijske glazbe.

Polovicom 19. stoljeća, u Dalmaciji djeluju formalne i neformalne pjevačke družine koje preuzimaju termin klapa. Danas riječ klapa najčešće asocira na organizirane pjevačke skupine sa specifičnim a capella repertoarom dalmatinskih klapskih pjesama.

Prošle godine  započela je manifestacija Klapski puti,  koja se nastavlja i ovog ljeta.  Klapsak promenada će se održavati  srijedom tijekom lipnja, srpnja i kolovoza.

Bit će prisutne najmanje dvije klape, od kojih jedna kreće s pjesmom od Gospe od zdravlja prateći paralelne uličice Kalelarge, a druga od Trga pet bunara u suprotnom smjeru. Ovim pristupom utjecat će se na oživljavanje i turističku aktivaciju paralelnih ulica na Poluotoku. Događaj je zakazan za 21. lipnja u 21 sat.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...