Krila oluje predstavila letački program nastupa za sezonu 2017.

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  „Krila Oluje“ predstavila je u četvrtak, 4. svibnja 2017., u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku letački program nastupa za sezonu 2017.

„Krila Oluje“ će u 2017. nastupati u formaciji od šest aviona Pilatus PC-9M, a u sastavu akrobatske grupe su: vođa natporučnik Darko Belančić,  satnik Ivan Anđić, prvi lijevi pratitelj; natporučnik Goran Grgić, prvi desni pratitelj; bojnik Zvonimir Mravunac, repni pratitelj; dok su natporučnici Denis Živaljić i Ivan Rendulić vanjski lijevi i desni pratitelji.
Ovogodišnji program sadrži 22 elementa u trajanju 24 minute, a grupa će ga izvoditi na ovogodišnjim domaćim i inozemnim nastupima. Ovo je ujedno bio jubilarni 100. nastup „Krila Oluje“ u Hrvatsko,j od ukupno 144 nastupa od osnutka 2005. godine.

Među atraktivnim elementima i ove godine nalazi se kovit u paru, manevar poseban po tome što se kovit, kao rotacija aviona oko sve tri osi, uvijek izvodi pojedinačnim avionom te je njegova izvedba u bliskoj formaciji posebnost akro-programa „Krila Oluje“.
U ovogodišnji program uvršteni su i elementi kao što su atraktivni negativni zaokret u romb formaciji i prelazak iz pozitivne u negativnu petlju u formaciji, križanje kroz bačvaste valjke, ogledalo u zaokretu, trostruko ogledalo, koji predstavljaju posebnost „Krila Oluje“, po kojoj je u vrhu svjetskog akrobatskog letenja.

Nakon predstavljanja letačkog programa „Krila Oluje“, zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Karol Lučan  uručio je odobrenje za program nastupa te čestitao na uvježbanom programu te istaknuo kako će grupa i u ovoj godini biti snažan promotor Oružanih snaga i RH na domaćim i međunarodnim nastupima.
Vođa grupe natporučnik Darko Belančić rekao je kako mu je ponos i čast  voditi grupu „Krila Oluje“.

„Predstavili smo program sa kojim nastupamo u ovoj godini i koji  je bez velikih promjena u odnosu na prošlu sezonu zbog nove postave. Vrijeme je danas bilo odlično i lijep je osjećaj kada izvedete sve elemente sigurno i precizno. Sve se brzo događa, a zbog atraktivnosti nastojimo biti što bliži jedni drugima, a dio elemenata je iznimno zahtjevan i to je ono što „Krila Oluje“ čini jedinstvenim u svijetu. Radujemo se novim nastupima pred domaćom i inozemnom publikom“, istaknuo je natporučnik Belančić.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...