Kronična neispavanost opasna je za mozak

Kronična neispavanost opasna je za mozak. Znanstvenik Michele Bellesi i njegov tim s Politehničkog sveučilišta u Anconi, u Italiji, pronašao je dokaze da mozak doslovce sam sebe počinje jesti kada mu uskratimo čak i samo nekoliko sati sna.
Znanstvenici su do ovog otkrića došli proučavajući mozgove miševa od kojih su jedni normalno spavali, a drugi premalo. Ono što su otkrili bilo je da mozak miša koji se naspavao, reciklira oštećene sinapse i stvara nove membrane i proteine.

Kada dođe do fagocitoze (uništavanja starih stanica, u ovom slučaju sinapsi u mozgu), elementi tih stanica polako se recikliraju i stvaraju nove mebrane i proteine. “To znači da je fagocitoza u biti dobra jer prevenira nakupljanje istrošenih sinapsi, što bi dovelo do kvara u mozgu”, objašnjava Bellesi.

No, mozak kronično neispavanog  miša, ima drugačiju “metodu čišćenja”, s mnogo opasnijim posljedicama. Umjesto da reciklira stare sinapse, fagocitoza ih do kraja uništava, ne ostavljajući materijal za stvaranje novih proteina i membrana. To dovodi do oštećenja u sinaptičkoj komunikaciji”, objašnjava Bellesi.

To znači da ako je mozak kronično neispavan, ne može na vrijeme zaustaviti fagocitozu te ona do kraja uništava stanice i ne ostavlja prostora za stvaranje recikliranih, novih i zdravihstanica. Mozak u ovom slučaju sam sebe jede.

“Znanstveni dokazi sugeriraju da postoji veza između kronične neispavanosti i Alzheimera, no zasad je ne možemo pronaći. Potrebne su daljnje studije da otkrijemo je li neispavanost rizik za demecniju”, završava Bellesi, piše Metro portal.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...