Longin: “Naš program jamstvo je županije sigurne budućnosti”

Kandidat HDZ-a i koalicijskih partnera HSU-a, HSP AS-a, HRAST-a i Reformista za župana Zadarske županije Božidar Longin predstavio je dosad najdetaljniji i najkonkretniji program za razvoj naše županije pod nazivom Županija sigurne budućnosti. Na programu koji ima tri ključne odrednice – Gospodarski konkurentna i inovativna Zadarska županija, Resursno učinkovita Zadarska županija te Zadarska županija – županija visokog društvenog standarda, radilo sevrlo detaljno i kvalitetno te su postavljeni konkretni ciljevi koji će se sigurno provesti u razdoblju od 2017. – 2021. godine, istaknuo je Longin na prezentaciji programa održanoj u Kraljevskim vinogradima koji simbolično ujedinjuju zelenu i plavu županiju, odnosno poljoprivredu i turizam.

–  Gospodarstvo i poduzetništvo ključ su razvoja županije. Želimo snažno gospodarstvo uz održivo korištenje prostornih resursa, uz visoku zaposlenost, industriju novog doba, tehnološki napredak i inovacije. Želimo razvijenu i modernu infrastrukturu u funkciji udobnosti i sigurnosti naših građana. Dovršetkom projekta Gaženica i proširenjem Zračne luke Zadar otvorit će nam se posve nove mogućnosti koje ćemo znati iskoristiti,a svim projektima koji su u završnoj fazi otvorit će se više od 2500 radnih mjesta, poručio je Longin.

Jedan od velikih izazova s kojim se županija namjerava ozbiljno pozabaviti pitanje je demografske obnove, posebice na ruralnim područjima i otocima Zadarske županije.

– U skladu s mogućnostima lokalne razine, poduzet ćemo mjere motiviranja mladih za ostanak u Zadarskoj županiji, kao i mjere usmjerene prema povratku onih koji su otišli. Konkretne mjere demografske obnove odnosit će se na rast porodiljnih naknada na tisuću kuna za prvo i drugo novorođeno dijete te pet tisuća kuna za treće i svako sljedeće novorođeno dijete. Veliku energiju usmjerit ćemo i na školovanje, te ćemo srednjoškolcima i studentima osigurati besplatan prijevoz, a za sva deficitarna zanimanja pokrit ćemo sve troškove školovanja. Nećemo zaboraviti niti naše najstarije stanovnike te ćemo osigurati mobilne medicinske timove za najudaljenije dijelove županije i na otocima, a sufinancirat ćemo smještaj u domovima za starije i nemoćne sa 500 kuna mjesečno. Želimo županiju koja ne isključuje, županiju koja je stvorila sve preduvjete za kvalitetan život svih svojih građana, dodao je Longin.

Velika pozornost posvetit će se izgradnji odvodnje u preostalim dijelovima županije za koje su u velikoj većini već osigurana sredstva iz EU fondova, te izgradnji vodovoda u preostalim dijelovima županije uključujući najudaljenije otoke.

–  Iz svega navedenog očito je da nam je jasna vizija našega razvoja. Svjesni smo svojih snaga i prednosti, ali smo i skromni pred svojim nedostatcima i napravit ćemo sve što možemo da ih umanjimo. Znamo gdje smo sada i gdje želimo biti. Imamo plan, imamo razvijene programe, spremne projekte, imamo izvore financiranja, a što je najvažnije, imamo ljude koji znaju i hoće. Nemamo razloga sumnjati u uspjeh, zaključio je Longin koji je program Županija sigurne budućnosti predstavio u pratnji kandidata za svoje zamjenike Šime Mršića i Šime Vickovića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...