Milijunska investicija u Lici: Kreće proizvodnja jedne od najomiljenijih riba; potražnja je sve veća, a mi smo je do sada uvozili

Potražnja za lososom sve je veća. Uvozi se iz Norveške i Danske, a sve je više i pogona za preradu. Stoga sam uvjeren da je ulaganje opravdano, kaže Leko

Zagrebačka tvrtka Leko, koja u dolini rijeke Gacke blizu mjesta Sinac ima ribnjake u kojima uzgaja pastrvu, prva je u Hrvatskoj dobila dozvolu za uzgoj lososa. Osim tog posla, Leko ima i poljoprivredne ljekarne te se bavi trgovinom mirodija i začina.

Prema riječima vlasnika tvrtke Josipa Leke, projekt uzgoja lososa je vrijedan oko milijuna eura.

– Dobili smo koncesiju i dozvolu od Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, tako da smo prvi u Hrvatskoj koji će uzgajati losos. Naravno da nam je za realizaciju tog projekta nužna potpora HBOR-a uz minimalnu kamatu, jer investicija nije mala. Za Liku je ulaganje od milijun eura vrlo velika investicija – ističe Josip Leko, vlasnik i direktor tvrtke Leko koja ima uzgajalište u Sincu u dolini rijeke Gacke.

 Plasman u SAD

Leko procjenjuje da bi se realizacijom te investicije zaposlilo nekoliko stručnjaka, ali i određen broj radnika.

– U ovom trenutku nitko u Hrvatskoj ne uzgaja losos. Na tržištu je potražnja za lososom sve veća. Uvozi se iz Norveške, Danske i drugih zemalja. Sve se više otvaraju mali pogoni za preradu, dimljenje i sušenje ribe, zato mislim da bi bilo dobro da i mi imamo uzgoj lososa. Uvjeren sam da mogu kvalitetno realizirati i opravdati tu investiciju. Kad smo uspješno napravili kavijar od ikre pastrve, napravit ćemo ga i od lososa. Već smo pokušali pokusno uzgajati losos. Ikru smo dobili s Islanda. U vrlo kratko vrijeme prevezli smo je zrakoplovom u Zagreb te je odmah dopremili u dolinu Gacke. Mogu reći da su pokusni rezultati bili odlični. Za dosezanje punog uzgojnog kapaciteta potrebno je nekoliko godina – pojašnjava Leko.

Dodao je da tu postoji još jedan problem, a to je upozorenje veterinara da bi se losos mogao križati s autohtonom pastrvom u rijeci Gackoj. Da do toga ne bi došlo kupio je takozvane triplode lososa koji imaju takve karakteristike da se ne mogu mrijestiti.

Što se tiče kavijara, prodaja ide odlično.

– Mogli bismo ga prodati i deset puta više da možemo toliko proizvesti. U početku je bilo problema, ali to smo prebrodili. Naš kavijar je odličan, a nije toliko skup poput kavijara od jesetre i beluge koji dostiže velike iznose. Dio plasiramo u SAD, a što se tiče domaćeg tržišta, gotovo većinu proizvodnje plasiramo u opatijske hotele. Trenutačno proizvedemo oko 6000 bočica, a bez problema bismo ih mogli prodati 30.000 – pojašnjava Josip Leko.

Znanje i volja

Dodao je da kavijar nema značajniji udjel u prihodu njegove tvrtke, ali mu jako puno znači za imidž i radi se o lijepoj poduzetničkoj priči.

Leko uzgaja potočnu i kalifornijsku pastrvu.  – Kriza je dosta utjecala na naše poslovanje, ali polako se oporavljamo i opet rastemo. U roku od dvije godine promet bismo mogli udvostručiti. Znanja i volje imamo – zaključuje on, piše Jutarnji.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...