MODES se pita: “Nije li odluka Ustavnog suda o listi HDZ-a za općinu Sv. Filip i Jakov povratak u komunizam?”

Rudolf Dvorski, predsjednik MODES-a, poslao nam je priopćenje u ime svoje stranke. U njemu komentira odluku Ustavnog suda, kojeg naziva političkim tijelom, koja je odobrila neregularnu listu HDZ-a za općinu Sv. Filip i Jakov. Više pročitajte u nastavku.


Poštovani,

Vezano uz sramotnu  odluku Ustavnog (političkog) suda o pravovaljanosti liste HDZ-a u općini Sv. Filip i Jakov, a zbog zaštite regularnosti izbornog procesa i dostojanstva svih građana, želimo iznijeti svoj stav.

Naime, situacija koja se dogodila u općini Sv. Filip i Jakov te odluka Ustavnog suda kojom se pobija odluka ŽIP-a zadarske županije, a koja je donijeta vodeći se isključivo zdravim razumom i Zakonom o lokalnim izborima, eklatantan je primjer onoga protiv čega se mi borimo, protiv čega ćemo se boriti u budućnosti, ali i onoga protiv čega smo se kao narod borili u vrijeme komunizma i za vrijeme Domovinskog rata no, čini se, uzalud.

Sada je ovim primjerom očito konačno svima jasno pokazano i dokazano da u lijepoj našoj postoje oni koji su, nažalost, „jednakiji“ pred zakonom od ostalih, da postoje oni koji zakon ne moraju poštivati i da za to neće snositi nikakve sankcije, a s druge strane mi obični smrtnici moramo paziti da sve bude po zakonu ili „ode glava“. Opet podsjećam da u vrijeme komunizma oni koji nisu bili u partiji, bili su „manje jednaki“, bili su građani drugog reda. Valjda nam se ovim želi poručiti: „Ili budi HDZ-SDP ili nestani!“ Sramotno je da zakon ne poštuju niti oni koji sjede u najvišim pravosudnim tijelima, a koji bi morali biti konačni jamac svake zakonitosti, pravednosti i ravnopravnosti!

Pa gospodo draga, zašto bi mi onda morali poštivati zakone? Zašto spominjem i SDP? Zato što, s obzirom na (politički) sastav Ustavnoga suda i način odabira sudaca, jedni bez drugih ovo ne bi mogli progurati, a o načinu dogovora i kojekakvih trgovina možemo samo nagađati. E pa gospodo draga iz HDZ-a i SDP-a, ako ste zamislili u svojoj glavi da je članska iskaznica uvjet da bi u ovoj državi građani bili jednaki pred zakonom, ako je članska iskaznica jedini način da građani u Hrvatskoj dobiju priliku za pravedan i normalan život, gadno ste se prevarili. Prije ili kasnije građani će shvatiti i prepoznati da oni koji se tako ponašaju zapravo gledaju samo sebe i svoje interese, a ne interese društva, pa će konačno doći do istinskih promjena.

Ovdje moram izdvojiti suca Andreja Abramovića kojemu očito moralna dimenzija nije dozvolila da sudjeluje u ovakvim igrama te u svom logičnom i zdravorazumskom mišljenju kaže: „Ako kandidati za Općinsko vijeće, tj. budući članovi općinskog vijeća nisu kadri shvatiti i poštovati jednostavne zakonske uvjete o nekažnjavanju i prijavljenom prebivalištu, kako će onda u općinskim vijećima (kada budu izabrani) moći odlučivati o mnogo važnijim i kompliciranijim pitanjima?“ Također u izdvojenom mišljenju stoji još: Naime, u skladu s odredbom članka 27. stavka 3. Zakona o lokalnim izborima odustanak kandidata s kandidacijske liste nije dopušten nakon isteka roka za kandidiranje, a koji je u konkretnom slučaju istekao 4. svibnja 2017. godine u ponoć. Dakle, danas više nije moguće maknuti kandidata s liste, nije moguće da kandidat odustane, uopće više ništa po zakonu nije moguće učiniti. Lista je podnesena tako da joj je u sastavu bio kandidat koji nije udovoljavao zakonske uvjete, i smatram da je trebala biti inicijalno, tj. već pri prvoj provjeri utvrđena nepravovaljanom. Također je valjda svakomu jasno da na današnji dan nije više moguće zakonito mijenjati listu, budući da je istekao rok za kandidiranje, pa će i nakon odluke većine Ustavnog suda RH jedino biti moguće ponovno utvrditi listu nepravovaljanom, nakon čega se postavlja pitanje svrhovitosti odluke Ustavnog suda.

Na ovome sve čestitke sucu Abramoviću, a vama ostalim dragim našim ustavnim sucima palac dolje.

Rudolf Dvorski

Predsjednik MODES-a

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...