Morski utorak Gradske knjižnice Zadar: Brodolom kod otočića Gnalića – novosti iz mletačkih arhiva

Trgovački brod Gagliana grossa krenuo je 1583. godine iz Venecije natovaren teretom donesenim iz raznih dijelova Europe. Ploveći na uobičajnoj pomorskoj ruti tog razdoblja, uslijed nepoznatih okolnosti, potonuo je južno od Pašmanskog kanala u blizini otočića Gnalića. Dok se na arheološkom lokalitetu od 2012. godine vrše sustavna istraživanja, istovremeno, povjesničari Mauro Bondioli i Marangela Nicolardi otkrivaju zanimljivosti u Državnom srhivu u Veneciji: Kako znamo da kapetanu to nije bio prvi brodolom, odakle sve potječu članovi posade, koji su to luksuzni pokloni namijenjeni sultanovoj majci Nur Banu, te što je sve poznato o brodu, od njegove gradnje do potonuća…

Predavanje će održati doc. dr. sc. Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, voditeljica projekta Brodolom kod otočića Gnalića – ogledalo renesansog svijeta i projekta AdriaS koji podržava Hrvatska zaklada za znanost.

Organizator je Gradska knjižnica Zadar, a predavanje će se održati u utorak u Multimedijalnoj dvorani u vremenu od 19:00–20:30 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...