Na mjesto šefa SDP-a puca osmero kandidata, među njima i Sabina Glasovac

Na Mrsića ne računamo – grmi ovih dana iz stranačkog tabora Davora Bernardića jer se SDP-ov veteran drznuo prozvati vrh stranke zbog katastrofalnih rezultata na lokalnim izborima. Neki, pak, u stranci kažu da bi Bernardićeva desna ruka Rajko Ostojić, koji se također osjetio prozvanim, rado otišao i dalje, odnosno izbacio Mrsića iz stranke i tako ga se riješio “za sva vremena”, o čemu, tvrde, odavno sanja potpredsjednik SDP-a, piše Globus.hr.

Naime, za dvojicu liječnika gotovo iste generacije, dalmatinskih korijena, sa sličnim startnim pozicijama u medicini, koji su odabrali istu političku opciju, radili u istoj zagrebačkoj bolnici, prvi susreti na Rebru i u stranci nisu bili ‘početak jednog dugog prijateljstva’, nego štoviše početak jednog dugog ‘nezdravog’ nadmetanja u kojem se svako malo događa ‘tko bi gori, sad je doli’.

Dapače, njihovi profesionalni i politički odnosi značajno su bolji s političkim neistomišljenicima s kojima obojica piju kave i ‘ugodno razgovaraju’.

Pristajanje na loše odluke drugih Ostojića su koštale političkog ugleda: koliko-toliko uspio je ‘sačuvati obraz’ dok ga Milanović nije bacio u gradonačelničke izborne ralje, a čemu se on nije odupirao pa je i njegov doprinos vlastitom padu rejtinga nemali. Rezultiralo je to zahlađenjem odnosa s Milanovićem koji ga ‘za kaznu’ nije stavio na listu za prošle parlamentarne izbore.

Od političkog potopa koji je doživio prije četiri godine Ostojić političar još se nije oporavio pa je ogromnu snagu usmjerio na postavljanje političkih ljestava Davoru Bernardiću u uspinjanju na stranački vrh. To je vjerojatno i razlog što, za razliku od Mrsića, ne odustaje od dvostrukog života – liječnika i političara. Potrudio se postati šef Interne klinike KBC-a Zagreb, ali i dalje paralelno vozi uvjeren da nije u slijepoj ulici.

Mrsić, Ostojićev do prije koju godinu bolnički kolega iz prizemlja, gdje je hematologija na Rebru, nešto je manje, barem javno, politički troublemaker. Uspinjao se SDP-ovim stepenicama posljednjih 20-ak godina, od mjesnog ogranka do ministra rada u SDP-ovoj vladi. Za razliku od Ostojića uspio je izdržati cijeli mandat pokušavajući istodobno doći do pozicije prvog čovjeka gradske stranačke organizacije, u čemu je tandem Bero – Rajko ipak bio uspješniji…

Međutim, SDP je – nema tomu nikakve sumnje – otvorio proces potrage za novim liderom. Samo je pitanje vremena i načina kada će i kako lani ustoličeni Davor Bernardić morati otići. Nezadovoljstvo njegovim upravljanjem strankom nakon prvog se kruga lokalnih izbora dodatno intenziviralo. Naravno da aktualni šef nije kriv za sve nesreće koje se SDP-u događaju, Zoran Milanović ostavio je iza sebe spaljenu zemlju, ali kao čovjek bez ikakvog autoriteta, politički zbrčkan, nesiguran i neodlučan, Bernardić definitivno neće i ne može pokrenuti pozitivne promjene.

Zato u javnost svaki čas frcne neka nova ideja o tome kako premostiti krizu koja je toliko duboka da dovodi u pitanje smisao SDP-ova postojanja. Predlaže se tako instaliranje iz Podravke nedavno otpuštenog Zvonimira Mršića kao SDP-ova kandidata za premijera. U stranci marginalizirani Mirando Mrsić preko društvenih se mreža dovikuje s Iblerom. Traži da prestanu lagati o uspjehu na izborima, šef mu stranke preko medija obznanjuje da na njega više ne računa. Ratovi se u SDP-u ne stišavaju, nego razbuktavaju. Nakon što se okončaju lokalni izbori, proces će vrlo vjerojatno dobiti na dinamici, s posve neizvjesnim posljedicama. Neke je činjenice ipak moguće konstatirati, neke procese predvidjeti.

Pronalaženje novog lidera bit će, čini se, strašno težak proces. Možda je lakše smijeniti Bernardića nego pronaći adekvatnog kandidata koji bi ga mogao zamijeniti. Stranka je kadrovski devastirana i nitko se ne nameće kao prirodni vođa, piše Globus.hr.

Ako izbori ne budu tako skoro, onda je najrealnije da će rasti pritisak kako bi se Bernardić sam povukao. U tom pritisku koji bi mogao potrajati, kako nam kaže jedan od bivših SDP-ovih ministara, polako će početi sudjelovati i neki od njegovih sada najbližih suradnika. Već se, tvrdi, vidi raslojavanje u njihovim redovima.

Premda još nitko nije najavio da bi ušao u utrku za novog predsjednika SDP-a, u stranci se spominju imena osmero potencijalnih kandidata. To su: Siniša Hajdaš Dončić, Bojan Glavašević, Sabina Glasovac, Peđa Grbin, Mirando Mrsić, Zvonimir Mršić, Ranko Ostojić i Tonino Picula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...