Nakon seminara u glazbenoj školi “Blagoje Bersa” Amadeus trio održat će koncert u Kneževoj palači

U sklopu Koncertne sezone 2016./17. u Koncertnoj dvorani braće Bersa, dana 6. svibnja s početkom u 20 sati održat će se koncert jednog od najcjenjenijih komornih glazbenih ansambala u nas, Amadeus trija.

Ansambl čine tri glazbenika bogate biografije, violinist Leonid Sorokow (Rusija), klavirist Ruben Dalibaltayan (Armenija) i violončelist Krešimir Lazar (Hrvatska). Ove višestruko nagrađivane glazbenike spojila je ljubav prema komornoj glazbi i isto mjesto zaposlenja – Muzička akademija u Zagrebu. Vrsni pedagozi koji istodobno žive aktivan život svirajući na brojnim pozornicama diljem Hrvatske i Europe, omiljeni su i publici i kritici. Ansambl su osnovali 2008. godine kako bi obogatili zagrebačku i hrvatsku glazbenu scenu repertoarnim djelima pisanim za klavirski trio.

Na zadarskom koncertu publika će tako imati priliku uživati u njihovoj interpretaciji djela hrvatskog suvremenog skladatelja  Davora Bobića Glas Jeremije za klavirski trio, Klavirskom triju br. 2 u e – molu op. 67 ruskog majstora Dmitrija Šostakoviča i nadaleko i naširoko poznatim i omiljenim Mađarskim plesovima Johannesa Brahmsa.

Ovaj koncert nastao je u suradnji sa zadarskom Glazbenom školom Blagoje Bersa. Naime, istoga dana u jutarnjim i poslijepodnevnim satima Leonid Sorokow, Ruben Dalibaltayan i Krešimir Lazar održat će seminare za učenike Škole, a nakon pedagoškog  navečer pokazati i praktično umijeće svog glazbenog rada. Ova suradnja između Koncertnog ureda Zadar i Glazbene škole Blagoje Bersa je dugogodišnja i do danas je uz održavanje ciklusa Bersa i projekta Bersijada, urodila i plodovima u vidu održavanja seminara i koncerata različitih glazbenika poput Zorana Dukića, Davida Grigoriana i dr.

Leonid Sorokow rođen je 1954. u Sankt Petersburgu, Rusija, gdje u svojoj 5. godini počinje učiti svirati violinu. Diplomirao je na Konzervatoriju „Čajkovski“ u Moskvi u klasi prof. J. Jankeleviča i prof. E. Čugajeve. Postdiplomski studij završio je 1981. u klasi prof. V. Klimova. Od 1991. živi u Beču gdje od 1992. radi kao profesor na Muzičkoj akademiji, a od 2001. predaje i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Ruben Dalibaltayan rođen je 1973. u Erevanu, Armenija, gdje završava osnovno i srednje glazbeno obrazovanje. Studij nastavlja na Muzičkoj akademiji „Gnesin“ u Moskvi gdje je diplomirao u klasi prof. A. Berngardta. Poslijediplomski studij završio je u klasi prof. V. Kastelskog na Konzervatoriju „Čajkovski“ u Moskvi 2000. godine kada i preuzima mjesto profesora na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Od 2005. radi kao profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Krešimir Lazar rođen je 1973. u Varaždinu gdje je i završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Diplomirao je 1996. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. V. Dešpalja kod kojeg je ujedno magistrirao 1998. Stalni je član te solist Varaždinskog komornog orkestra u kojem obnaša i funkciju šefa orkestra, zatim ansambla Amadeus trio Zagreb i Camerate Garestin.

Prodaja ulaznica po cijeni od 50 i 40 kunja je na Info pultu Kneževe palače od 3. svibnja u vremenu od 11 do 13 i 18 do 20 sati.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...