Nakon svega i svačega u Saboru, Predsjednica najavila obraćanje javnosti

Nakon jednog od najburnijih dana u Saboru, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović sazvala je razgovore na Pantovčaku, kako bi ustanovila ima li Vlada stabilnu većinu.

Na red bi prvo trebali doći predstavnici manjih stranaka, a prvi među njima bit će zastupnici stranke Promijenimo Hrvatsku, koji su se jučer različito izjasnili prilikom glasanja o opozivu ministra financija, Zdravka Marića. Nakon njih i na sastanak će doći i nezavisni zastupnici, a oko 12 sati se očekuje dolazak Mosta. U 10 sati će biti pauza, između 12-13 dolaze najveće stranke, SDP i HDZ, oko 14.30 bi sve trebalo završiti i predsjednica bi se trebala obratiti javnosti.

Na sastanku s predsjednicom neće biti premijera Andreja Plenkovića, zbog ranije najavljenog sastanka i putovanja u Austriju. U javnosti se odmah postavilo i pitanje je li ga mogao odgoditi i doći na razgovor s predsjednicom. Navodno su HDZ-ovci pomalo ljuti na predsjednicu, jer se nije konzultirala s premijerom oko sastanka sa strankama.

Pitanje je što će ih predsjednica pitati, hoće li podržati novu većinu, jesu li za izbore i ona bi mogla prebrojati tko je za novu većinu. Važno je za istaknuti da ovo nisu konzultacije, nego razgovori, gdje predsjednica treba ustanoviti imamo li stabilnu većinu i ima li Vlada većinu u Saboru.

Kad je u pitanju mogućnost da predsjednica danas raspiše nove parlamentarne izbore, to je manje vjerojatno, jer je predsjednica ranije kazala kako želi biti faktor stabilnosti i ustanoviti je li Vlada stabilna. Ozbiljniji potezi predsjednice očekuju se kad i ako se utvrdi da Vlada nema većinu u Saboru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...