Nevjerojatni detalji natječaja Hrvatske pošte: ‘Pokrijte nam štetu na autima ako smo vozili pijani, drogirani ili kad nam je oduzeta vozačka’

Kad su prije mjesec dana raspisali 85 milijuna kuna vrijedan natječaj za nova vozila, u Upravi Hrvatske pošte odmah su odlučili nove limene ljubimce osigurati od svake vrste nezgoda.

I to doslovce svake pa će tako na poštarskim automobilma, ispune li se svi uvjeti natječaja, biti pokrivene štete nastale dok su djelatnici vozili pod utjecajem alkohola, uništili auto drogirani, udesili ga u vremenu kad im je bila oduzeta vozačka dozvola, pa čak i onda kad im je bila izrečena zaštitna mjera upravljanja vozilom, piše Jutarnji.

To proizlazi iz uvjeta natječajne dokumentacije u kojoj u odlomku “pokrivene su sve štete po uvjetima kako slijedi” piše da zahtijevaju pokrivanje troškova štete u slučaju alkoholiziranosti i narkotiziranosti vozača, a zatim i kad se vozač nakon prometne nezgode odbije podvrgnuti alkotestiranju.

 Troškovi natječaja

Dalje, eventualna šteta na vozilu mora biti pokrivena i kad je vozilom upravljala osoba koja uopće nema vozačku dozvolu, a dodatno i u situacijama u kojima je “korisnik leasinga omogućio da vozilom upravlja osoba koja uopće nije u radnom odnosu u Hrvatskoj pošti”.

Slikovito rečeno, uvjeti osiguranja trebali bi biti toliko široki da Hrvatskoj pošti garantiraju pokrivanje štete u slučajevima u kojima je njihovim službenim vozilima upravljala osoba koja uopće ne radi za Poštu, a automobil je razbila vozeći pod zaštitnom mjerom zabrane upravljanja vozilom, pijana i pod utjecajem droga.

Dapače, osiguravatelj bi osiguraniku štetu morao nadoknaditi čak i u slučajevima u kojima je korisnik leasinga štetu na autu napravio uslijed pronevjere, prijevare ili utaje novca, a dodatno se zahtijeva i da osiguranje, u slučaju kaznenog postupka protiv vozača zbog izazivanja prometne nesreće, nadoknađuje troškove njegove obrane, i to u iznosu 35 tisuća kuna po jednome štetnom događaju.

“Iskreno, u deset godina koliko radim u ovom poslu, nikad nisam vidio ovakve zahtjeve osiguranja službenih vozila”, povjerio nam se jedan sugovornik iz veće zagrebačke auto-kuće.

Specifikacije

Prema njegovoj procjeni, ovako detaljne uvjete osiguranja pokriva isključivo “prošireni kasko”, a naš sugovornik procjenjuje da ovako zahtjevne i potpuno nepotrebne specifikacije osiguranja ponudu poskupljuju najmanje za četiri tisuće kuna po vozilu i po godini leasinga.

S obzirom na to da se natječajem preko leasinga nabavlja 240 novih osobnih i dostavnih automobila na period od pet godina, procjena je da će nabava biti minimalno pet milijuna kuna skuplja nego što bi to bilo u slučaju da su zahtjevi od osiguravatelja bili nešto skromniji.

“Ne znam zašto imaju potrebu za takvim tipom osiguranja, ali sasvim je sigurno da to značajno poskupljuje cijenu nabavke. Općenito, dobar dio ljudi iz auto-kuća ovaj natječaj Hrvatske pošte smatra spornim, ne samo zbog uvjeta osiguranja nego i zbog specifikacija vozila koje kao da namjerno iz procesa natječaja isključuju priličan broj ponuditelja”, kaže nam isti izvor.

Idealni motori

Primjerice, jedna je auto-kuća od Hrvatske pošte tražila da promijeni specifikaciju obujma motora s 1.150 na 1.149 kubnih centimetara kako bi se i oni mogli uključiti u “igru”, ali iz Hrvatske Pošte su im odgovorili kako iskustvo pokazuje da su im idealni baš motori od 1.150 kubnih centimetara zbog čega nisu u mogućnosti uvažiti primjedbu potencijalnog ponuđača.

Drugi je ponuđač zamolio da se izmijeni specifikacija o veličini gepeka koja je određena baš tako da eliminira njihovo vozilo, ali i oni su odbijeni.

Odbijen je i zahtjev da se u dijelu dokumentacije, koji za jednu grupu vozila traži isključivo benzinski motor, omogući ponuda jeftinijih dizel motora, ali opet uzaludno.

Odbijenice

“Većina zahtjeva auto-kuća je odbijena iako su mnoge od njih imale vrlo uvjerljive argumente. Primjerice, smanjivanje obujma motora za jedan kubni centimetar ne bi narušilo kvalitetu ponude, a bilo bi i u skladu s trendovima smanjenja emisije CO2. Zahtjev da se za dio vozila traži isključivo benzinski motor također je nevjerojatan jer kroz pet godina leasinga znači i bitno veće troškove nego što bi to bilo s dizelašem. Puno previše toga u ovom natječaju ne štima”, upozorava sugovornik iz jedne auto-kuće.

Jutarnji je nazvao i nekoliko osiguravajućih kuća kako bismo dobili informaciju o cijeni ovakvog tipa osiguranja, no svugdje smo dobili odgovor da za obične građane kasko osiguranje ne pokriva troškove štete nastale pod utjecajem alkoholiziranosti ili narkotiziranosti vozača.

Stoga preostaje vidjeti hoće li se osiguravajuće kuće malo “prilagoditi” kad ovakve uvjete od njih traži država.

“Uvjeti su takvi jer želimo maksimalno zaštititi vozila”

Kako su pojasnili iz HP-a na upit Jutarnjeg lista, ovo nije prva nabavka automobila prilikom koje se od ponuditelja tražio tako širok raspon uvjeta osiguranja niti su ti uvjeti zahtijevani zbog prijašnjih iskustava s HP-ovim vozačima.

“Sve navedeno je u svrhu maksimalne zaštite vozila kao imovine. Ekscesa poput vožnje u stanjima za koja pitate nismo imali. Dakle, ovo je preventivno propisano. Dapače, mi imamo propisanu nultu stopu tolerancije na alkohol. U slučaju da netko otuđi vozilo ili nepravilno rukuje s njim i dođe do oštećenja, predviđeno je da kasko polica pokrije trošak štete”, stoji u odgovoru iz Hrvatske Pošte.

Osim toga, dodaju kako se u slučajevima alkoholiziranosti ili narkotiziranosti vozača prema uvjetima iz osiguranja prava davatelja leasinga prenose na odgovornu osobu za nastalu štetu te da se takvi vozači sankcioniraju jer unutar sustava HP-a postoji utvrđivanje odgovornosti radnika.

“Ovakvi zahtjevi nisu posljedica dosadašnje prakse korištenja službenih automobila već činjenice da se radi o velikoj i vrijednoj nabavci, zbog čega se traže specifični uvjeti osiguranja”, pojašnjavaju u HP-u.

Naknada štete i ako vozač ne radi u HP-u

Uvjeti osiguranja:

– pokrivanje štete nastale dok je vozilom upravljala osoba koja nije imala vozačku dozvolu, kojoj je dozvola oduzeta ili mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom

– pokrivanje štete dok je vozilom upravljala osoba koja nije u radnom odnosu kod osiguranika

– pokrivanje štete u slučajevima alkoholiziranosti i narkotiziranosti vozača, ali i u slučajevima u kojima se nakon nezgode vozač odbija podvrgnuti testiranju

– pokrivanje šteta nastalih pronevjerom, prijevarom ili utajom nastalom od strane korisnika leasinga

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...