Nezaposleni više neće morati voditi dnevnik traženja posla i telefonski se javljati savjetniku

Jedna od novina, a koja je vezana uz preporuke Europske komisije zemljama članicama, je jasnija aktivacija dugotrajno nezaposlenih osoba, odnosno onih koji su u evidentiranoj nezaposlenosti dulje od godinu dana, piše Novi list.

Nezaposlena osoba više neće morati voditi dnevnik traženja posla što mu je do sada bila jedna od zadaća kojom je dokazivao da aktivno traži posao. Osim toga, ukida se i obaveza redovnog telefonskog javljanja savjetniku na burzi. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pripremilo je cijeli niz novih pravilnika koji se vežu na novi zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, a ukidanje obaveze vođenja dnevnika traženja posla jedna je od korekcija u odnosu na aktivnosti koje nezaposlene osobe u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ) provode u cilju utvrđivanja statusa nezaposlene osobe, pripreme za zapošljavanje i zapošljavanje.

Iako se dnevnik ukida, nezaposlena osoba svog će savjetnika i dalje informirati o ishodima javljanja na slobodna radna mjesta. Aktivno traženje posla tako i dalje podrazumijeva da će nezaposlena osoba sudjelovati u individualnim konzultacijama, grupnom informiranju, radionica za stjecanje vještina aktivnog traženja posla, utvrđivanju aktivnosti i ciljeva profesionalnog plana s rokovima provedbe…

Jedna od novina, a koja je vezana uz preporuke Europske komisije zemljama članicama, je jasnija aktivacija dugotrajno nezaposlenih osoba, odnosno onih koji su u evidentiranoj nezaposlenosti dulje od godinu dana. Baš kako je to Komisija predložila, s njima će se sklapati Sporazum o uključivanju na tržište rada, obvezujući dokument kojim se definiraju aktivnosti dugotrajno nezaposlene osobe i HZZ-a te rokovi provedbe.

Taj Sporazum utvrđuje savjetnik za zapošljavanje u suradnji s dugotrajno nezaposlenom osobom najkasnije do 18-og mjeseca od ulaska u evidenciju nezaposlenosti.

Sezonski radnici koji s kontinenta sele u turistička središta ubuduće bi mogli imati bolji smještaj, a mijenjaju se i pravilnici o jednokratnoj pomoći i naknadi putnih i selidbenih troškova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...