Paška vina imaju dvije tisuće godina staru tradiciju, a od dalmatinskih su u potpunosti drugačija

Vina otoka Paga i danas njeguje dvije tisuće godina staru tradiciju proizvodnje grožđa i vina na otoku. Do današnjeg dana uspjeli su revitalizirati staru pašku sortu Gegić od koje proizvode kvalitetno vino, a kako kaže vlasnik Denis Rako, cilj im je proizvesti vina i od ostalih sorti grožđa koje su nekada postojale na otoku poput Topol, Petovka, Cipar, Silbijanac, Galac i Gustopupica koje su skupili u vinogradu u neposrednoj blizini vinarije.

Od svojih početaka, Vina otoka Paga fokusirana su isključivo na autohtone vrste. Rako tvrdi da je najpopularnija sorta Gegić, autohtona vrsta otoka Paga čije su podrijetlo uspješno dokazali i u Beču na tamošnjem agronomskom fakultetu, donosi Agrobiz.

Imaju 2 500 svojih loza, odnosno površinom hektar i pol, a grožđe otkupljuju i od kooperanata iz okolice Zadra. Osim vinarije, Vina otoka Paga imaju i svoju destileriju te proizvode rakije. U sklopu podruma imaju i kušaonu te trgovinu u kojoj se mogu kupiti delicije s otoka Paga – od vina, aromatiziranih soli do asortimana sirane Gligora.

Rako svoje proizvode plasira u trgovački centar Novalis i restorane po otoku Pagu, kako kaže, njihova publika je na otoku.

– Paška vina nisu kao dalmatinska nemaju puno alkohola i laganija su, a na najvinorodnijem području na  otoku je pjeskovito tlo stoga ne čudi da su naša vina kombinacija Dalmacije i Primorja, poručuje Rako.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...