Planirate osvježiti životni prostor? Evo kakva boja zidova najbolje paše bilo kojoj prostoriji u vašem domu

Odabrati idealnu boju zidova u najmanju je ruku zahtjevno. Jer kod uređenja interijera ne promatramo svaku prostoriju zasebno, moramo uzeti u obzir količinu prirodnog svjetla, prevladavajući stil namještaja, uzorke, detalje i ako podloga nije jednostavno bijela stvari će se teško dovesti u ravnotežu, piše Zadovoljna.

Prije nego se obratite stručnoj pomoći, pročitajte što o odabiru boje za zidove misli znanost, točnije psihloginja Sally Augustin. Bavi se znanstvenom disciplinom koja objašnjava kako na ljude utječe okruženje u kojem borave. A to se tiče i boja te našeg raspoloženja.

1. Spavaća soba “voli” plavu
Plavu univerzalno povezujemo s mirom i odmorom, vjerojatno iz evolucijskih asocijacija na nijansu neba ili vode. Studije su naime i dokazale kako će se ljudi bolje odmoriti u plavim sobama. Za najbolji efekt birajte prigušene i ne previše tamne nijanse. Obavezno izbjegavati – ljubičastu.

2. Za radnu sobu isprobajte boju kadulje
Zelena potiče na razmišljanje, a mozak će najbolje raditi okružen zelenim tonovima. Razlog tomu je što podsjeća na prirodu u kojoj je uvijek najlakše razbistriti misli. Kao što je i slučaj s plavom, birajte manje intenzivne nijanse – kadulja je idealan izbor.

Sjećate se crvenih kvačica, pluseva, minuseva, riječi “nedovoljan” u vašim školskim bilježnicama? Znanstveno je dokazano kako su nam se te slike duboko urezale za budućnost. Sally Augustin ističe kako i najkraća izloženost crvenoj, usporava analitičko razmišljanje.

3. Crvena ili kobalt plava za kuhijnu
Bojanje zidova u kuhinji malo je složenije. Većina dizajnera ponudit će neko crveno ili narančasto rješenje, i to je u redu, ako vam ne smeta što te nijanse potiču apetit. Za suprotan efekt odaberite kobalt plavu. Bilo kako bilo, u kuhnji su intenzivnije nijanse poželjne. A u obzir čak dolazi kombinacija plave i crvene.

Iako je žuta jedna od najpopularnijih boja za kuhinju, nemojte joj niti slučajno dodavati zelenu. Nijansu trule i pomalo bolesne hrane ne želite imati blizu.

4. U kupaonici ćete biti ljepši uz nježno ružičastu
Bijela može biti previše stroga pa za kupaonicu birajte nježno ružičastu. Dokazano najbolje pristaje uz svaku boju tena – doima se kao da mu daje toplinu. Pritom zaboravite na ružičasti Barbie svijet. Decentnu pastelnu nijansu najlakše ćete kombinirati.

Neonskim bojama nikako nije mjesto u kupaonici.

5. Tople pješčane nijanse za dnevni boravak
Kako je ovo najaktivnija prostorija u stanu ili kući, izbjegavajte tamnije i intenzivnije nijanse.  Druženje s prijateljima najčešće proizvodi dovoljno energije samo po sebi. Teški zidovi mogli bi “ubiti” atmosferu, govori Augustin. Odaberite neku toplu i neutralnu nijansu poput boje pijeska. Tamne boje i preintenzivni tonovi mogu biti pomalo depresivni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...