Cestitka_Uskrs

Plaže u središtu Ugljana “lakše” za 400 kg otpada!

Kad se male i velike ruke slože, očiste se ugljanske plaže, svi se dobro zabave i ponešto nauče!
Bilo je tako u utorak, u velikoj ekološkoj akciji koju su potaknuli učenici od prvog do četvrtog razreda OŠ Valentina Klarina Preko, Područne škole Ugljan. Uz pomoć ronilaca iz Tune Kali d.o.o., svojih učiteljica, ravnatelja Kristijana Smuda i roditelja u dva sata prikupili oko 400 kilograma otpada na plažama u središtu mjesta. Ronioci su iz mora izvlačili stare automobilske gume, dijelove brodskih motora, pokidane vrše, a učenici se na kopnu borili s plastikom i staklom.
Ekološka akcija, koju su podržali i učenici iz Područne škole Lukoran te najmlađi iz Dječjeg vrtića Lastavica, inicirana je u sklopu europskog programa Etika, punog naziva Etičko obrazovanje i učenje o vrijednostima.
– Zadarska udruga Mala filozofija jedan je od šest partnera u projektu, a bila je zadužena za izradu edukativnih materijala kako bi djeca na zabavan način učila o stvarima kojima se u školi, po mišljenju učitelja, ne daje dovoljno prostora, a to su poštovanje, odgovornost, samopouzdanje i rješavanje sukoba u razredu. Projekt je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, mi smo ga ponudili ugljanskoj školi, a učiteljice Sofija Kralj i Lorena Tomić objeručke ga prihvatile. Inače, u projektu sudjeluje 670 djece iz devet škola i dva vrtića u Hrvatskoj. Nakon odrađenih radionica, odlučili smo da svaka škola i vrtić organiziraju konkretnu akciju, a ugljanski učenici odabrali su čišćenje plaža, kazala je Marija Kragić iz Udruge Mala filozofija, koja je posebno zahvalila učiteljicama Sofiji Kralj i Loreni Tomić jer su s učenicima odradile zahtjevne radionice i organizirale veliku i hvalevrijednu ekološku akciju.
Potporu u organizaciji školi su dali Turistička zajednica mjesta Ugljan, Ronilački centar Tuna Kali d.o.o., Općina Preko, Udruga Aria i Obala i parkovi d.o.o. Preko, a učenici su im se odužili prigodnim zahvalnicama i malim domjenkom koji su pripremili ispred ureda Turističke zajednice, pišu Naši školji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...