Po četvrti put stiže nam Studentski etnografski filmski festival u Zadru

I ove godine, po četvrti put održava se Studentski etnografski filmski festival u Zadru. SEF se organizira s ciljem upoznavanja studenata s etnografskim filmom, tj. posebnim oblikom etnografskog istraživanja ostvarenog i prezentiranog kroz upotrebu vizualnih medija, a organiziraju ga studenti etnologije i  antropologije Sveučilišta u Zadru, u suradnji s udrugom ANTROPOP.

Otvorenje festivala zakazano je za petak, 19. svibnja, u 15.00 sati, u Studentskom klubu Božo Lerotić.  Dnevni program se sastoji od predavanja stručnjaka koji će podijeliti svoja znanja, predmete istraživanja s publikom. Pozivamo sve da nam se pridruže na predavanju gosta festivala Matije Dronjića– „ ETNOGRAFSKI FILM KAO MUZEJSKI PREDMET“. Autor analizira politike sakupljanja i upravljanja filmskom baštinom na primjeru fundusa najvećeg nacionalnog etnografskog muzeja. Zatim slijedi predavanje Josipa Zankija–  „ISKUSTVA AUTORA I SUDIONIKA/ICA INTERAKTIVNOG PROJEKTA VOICE OF THE SILENCE : Blavatsky Mantra“. Namjera autora  je približiti sudionicima projekt u kojem je kroz radionice predstavljen odnos između svete riječi (mantre ili inicijatičke riječi u školama misterija i tajnim društvima) i slike u tibetskom buddhizmu i u suvremenoj umjetnosti. Dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević će nam predstaviti svoje područje istraživanja, nama svima blisko. Naziv predavanja glasi „POLITIKE I KULTURE PROSTORA: PRIMJER EUROPSKOG TRGA U ZAGREBU“, a u radu će se problematizirati procesi stvaranja grada analizom politika i kultura urbanog prostora.

Kako organizatori napominju riječ je o festivalu koji daje priliku studentima da predstave svoja istraživanja i promišljanja u/o vizualnom mediju. U skladu s time Relja Pekić, student sa Sveučilišta u Beogradu dolazi u Zadar kako bi predstavio časopis VIZANTROP  te nove dosege studentskog angažmana u području vizualne antropologije i filma.  Kako kažu, ideju za ovaj časopis su dobili tokom trećeg izdanja SEF festivala 2016. godine, što organizatore posebno veseli i daje naslutiti da su na dobrom putu k ostvarenju ciljeva. Ove godine na SEF festivalu imamo priliku vidjeti  radove dvaju foto amatera. Glavni motiv ove izložbe je otok i život otočana. O samom kreativnom procesu imat ćemo prilike čuti i od autora Ivane Cunjac i Sanjina Patalića.

Večernji dio programa se sastoji od projekcija filmova u parku Kapetanski. Nekada je Kapetanski imao ulogu ljetnog kina, ali je već nekih desetak godina park prazan prostor lišen sadržaja. Svake godine organizatorima pristiže sve više filmova, iz svih krajeva svijeta. Naravno, gledat ćemo samo dio pristiglih filmova, a o nekima ćemo imati priliku čuti i od samih autora. Glavni pokrovitelj festivala je Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru,  a sponzori, donatori i suradnici su Terra Travel, Brlog zadružna pivovara, Boutiqe hostel Zadar, Pekarna Kroštula, Ožujsko pivo, PZ Vrbnik, Ziher.hr, Dokumentarn!net  te udruga Porat koja je velikodušno pomogla s uređenjem parka. Nadamo se da ćete podržati ovu inicijativu tako što ćete upriličiti SEF festival svojim dolaskom.

SEF Festival možete pratiti na službenoj web stranici (www.antropop.wix.com/seffestival) ili na Facebook stranici (www.facebook.com/seffestival).

 

Popis filmova:

Petak u 21:00:

UNDERGROUND//( Julie Høj Thomsen// United Kingdom),

WHERE I AM IS SOMEWHERE ELSE// (Sebastian Lowe //Denmark)

MAKING A LIVING IN THE DRY SEASON // (Ines Ponte// Manchester)

BRIDGE TO KOBANE// (Lana Askari// Manchester)

DECIPHERING FUTURE// (Rao Nadeem Alam// Pakistan)

PRAYING WITH YOUR FEET//(Inge van Rijswijk// Manchester)

PEMBA RETURNS TO GOLI// (Josep Perez// Spain)

Subota u 21:00:

URBAN MINDS – VIEWS FROM THE STREETS OF BERLIN//( Jan-Holger Hennies// Germany)

ACROS GENDER// (Anouk Houtman//Netherlands)

LAND OF UDEHE //( Ivan Golovnev// Russia)

THE BATHS//( Sofia & Anouska Pancucci-McQueen & Samms// England)

FRAMING HOME// ( Ivana Barišić// Netherlands)

RATTLE THEM BARS// (Nena Hedrick// Germany )

FACING FEARS// (Almut Dieden// United Kingdom)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...