Počasni memorijalni let hidrozrakoplovne linije Trst-Zadar; U subotu slijetanje ispred gradske rive

Godinu dana nakon obilježavanja prvog leta Trst – Torino – Trst, hidrozrakoplov ponovno postaje protagonist još jednog važnog događaja u gradu u kojem je počelo njegovo korištenje u komercijalne svrhe. Udruga MareCielo Gianni Widmer, Hrvatska zajednica u Trstu, Zaklada Fincantieri, Nautički institut i Luxardo izravno doprinose realizaciji projekta na kojeg će se nadovezati i nekoliko drugih događaja u Trstu i Zadru.

Cijela priča počinje početkom prošlog stoljeća kad se u Trstu pojavio mladi pilot Gianni Widmer, dečko s neizmjernom strašću za letenje. Odmah nakon dobivanja pilotske dozvole, ova strast ga je dovela do velikog uspjeha. Iskazao se hrabrošću u nekoliko zračnih napada za vrijeme prvog svjetskog rata te sudjelovao u aeromitinzima koji su se održavali u Zadru i drugim mjestima diljem Jadrana. U svojoj karijeri okušao se i kao instruktor u školi letenja za pilote hidrozrakoplova u Portorožu. Po tom hrabrom i uspješnom pilotu ime je dobila udruga koju danas predvodi Egidio Braicovich.

Popratna izložba u Kneževoj palači će pratiti posjetitelje na putovanju od samih početaka hidroavijacije u svijetu pa sve do današnjih dana. Kruna svega bit će u subotu, 27. svibnja kada će se izvesti počasni memorijalni let Trst – Zadar koji su zrakoplovi SISA izvodili prije više od 90 godina. Hidrozrakoplov polijeće iz Trsta u 11.00 sati, a dolazak u Zadar je predviđen u 12.30 – na moru ispred gradske Rive – te će biti privezan na Liburnskoj obali, vez br. 3.

U subotu u 13.30 je predviđena konferencija za tisak i izložba u prostoru Kneževe palače. U nedjelju 28. svibnja, na moru ispred Molo Audace, očekuje se u 12.00 sati povratak hidrozrakoplova iz Zadra, a u 15.00 sati istog dana polijetanje u smjeru jezera Como, gdje se nalazi jedina baza u Europi za hidrozrakoplove. Time će se zaključiti ovaj svečani događaj.

Hrvatska Zajednica koja niz godina uspješno djeluje u Trstu u promidžbi kultura dviju susjednih i prijateljskih zemalja, prepoznala je u ovom događaju jednu dodatnu priliku u njenim naporima za sve veće povezivanje dvaju gradova.. Zato se uz ostale organizatore želimo zahvaliti svim relevantnim institucijama koje su od početka uključene u ovaj projekt, posebno čelnicima gradova Trsta i Zadra, kao i Lučkoj kapetaniji dvaju gradova te financijiskoj potpori Zaklade Fincantieri i firme Luxardo.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...