Projekt “Zeleni rasadnik” potaknut će djecu i odrasle na ekološko vrtlarstvo

Udruga „Eko-Zadar“ i Šahovski klub Casper u svibnju započinju s provedbom projekta „Zeleni rasadnik“ čiji je cilj potaknuti djecu i odrasle na primjenu koncepata održivog razvoja u svakodnevnom životu s naglaskom na ekološko vrtlarstvo.

Aktivnosti su stoga podijeljene u dvije grupe; za djecu i za odrasle. Radionice namijenjene djeci provest će se u tjednu između 22. i 26. svibnja u prostoru dvorišta i vrta Šahovskog kluba Casper.

Radionice u kojima će sudjelovati djeca koja vrijeme provode u Casperovoj dnevnoj igraonici odnose na sijanje mini vrtova, sadnju zajedničkog vrta i  izradu loptica sijačica, a kroz svaku od njih učit će se  i o osnovama kompostiranja. Radionice za djecu provest će članica udruge „Eko-Zadar“ Atana Grbić-Martinović.

– Sve ove aktivnosti uključit će razgovor o bilju, plodovima i sjemenju čime se potiče ljubav prema vrtlarstvu, kao i skrb za prirodu o okoliš, te se  izgrađuju održive navike u djece. Ove radionice željeli smo provesti upravo u partnerstvu s Šahovskim klubom Casper, udrugom koja u sklopu svojih aktivnosti ima svakog radnog dana organiziranu igraonicu za djecu u dobi od 2 do 6 godina, a u programu radionice sudjeluje trideset i petero djece.  Partnerska udruga raspolaže s prostorom vrta o kojem brine, a kojeg ćemo kroz ovaj projekt zajedno s djecom oplemeniti novim voćkama i presadnicama. Osim toga, udruga Šahovski klub Casper prepoznata je i kao organizator aktivnosti u dvorišnom prostoru kojeg koristi, a u kojem, izvan radnog vremena radionice, rado borave i odrasli  provodeći vrijeme u neformalnom druženju i razmjeni ideja što doprinosi ostvarenju cilja projekta, rekla je voditeljica projekta Nives Rogoznica iz udruge „Eko-Zadar“ koja je nositelj projekta „Zeleni rasadnik“.

Projekt će trajati do konca listopada, s tim što će se u rujnu i listopadu provoditi aktivnosti namijenjene odraslima, a koje uključuju radionicu izrade vertikalnog vrta koju će voditi Bruno Motik, permakulturni dizajner iz udruge ZMAG, te razmjenu sjemenja što je način na koji se povezuju građani/ke koji se za osobne potrebe bave uzgojem biljaka.

Projekt vrijedan 10.000,00 kuna financira Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša, a odabran je za financiranje temeljem provedenog Javnog natječaja za financiranje projekata udruga iz područja razvitka otoka i zaštite okoliša na području Grada Zadra za 2017. godinu u području zaštite okoliša, prioritetno područje 4. – održivi razvoj i ekološka proizvodnja hrane.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...